Ez történt...

Béres 20221213 gyaszjelentes 1

 

 

 

 

 

 

Magyar Margit igazgató így búcsúzott a zenepedagógia egyik meghatározó személyiségétől, iskolánk legendás tanárától.

 

 

vida4Gordonkajátékával közönségdíjat nyert Vida-Kun Gábor a Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és Győr Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében megrendezett XVI. Lengyel Zenei Fesztiválon.

A díjat Andrzej Kalinovszkij lengyel konzul adta át zeneiskolánkban, december 2-án, Magyar Margit igazgató meghívására.
A konzul fontosnak tartja a klasszikus zene és a lengyel kortárs zene jelenlétét a magyarországi zenei kultúrában, ezért kezdettől támogatja a programot.

Gratulálunk növendékünknek, felkészítő tanárának, Dávid Krisztinának és zongorakísérőjének, Gyülvészi Gábornak!

Gábor játéka itt hallgatható meg a 52.30 perctől.

vesz3

Konferenciát rendezett az Európai Zeneiskolák Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Veszprémi Csermák Antal Zeneiskola - az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében - a zenei nevelésről.IMG 20221202 184127

Az angol nyelvű szeminárium résztvevői megvitatták a kora gyermekkori zenei nevelés sokszínű módszereit, illetve azok kognitív, motorikus és szociális fejlesztő hatásait.

A szervezők olyan nemzetközi szakértőket hívtak meg előadónak, akik a legújabb fejlesztéseket, jógyakorlatokat és különböző megközelítéseket mutatták be Európa különböző tájairól. 

IMG 20221202 182532A szemináriumra meghívták zeneiskolánk Tücsökzenekarát és Vonószenekarát, hogy felkészítő tanáraik vezetésével mutassák be a korai vonószenekari munka szép eredményeit. 

Közreműködött még Koroleva Maria (oboa), Simon Gáspár (trombita), valamint Bánhegyi Bence (ütő).

A gyerekek nagyon szépen szerepeltek, jól érezték magukat, és a hangzás is egyben volt.

Köszönjük a felkészítő tanárok - Bánhegyi-Maros Dóra, Borsos Ágnes, Hanics Katalin, Holló Miklós, Katona Dóra, Kertész Noémi, Liget Regina, Simai László és Viczián Zsoltné - munkáját!

 

 

béresjános"Iskolánk egykori tanárának munkássága egybeforrt a magyar alapfokú hangszeres zenei nevelés állami iskolai hálózatának megteremtésével. Béres János közel hét évtizedes munkássága - a népi kultúra és a népzene iránti elkötelezettsége, hite, szeretete - mindenkire hatást gyakorolt.
Energiája, humora, bölcs életszemlélete átsegítette a legnehezebb élethelyzeteken is. Tanácsaival, útmutatásaival sok fiatal tanár munkáját bátorította.
1952-ben Kodály javaslatára került iskolánkba – akkori nevén az I. sz. Körzeti Zeneiskolába – az igazgató, Czövek Erna hívó szavára. A fiatal és tehetséges zenetanár lelkesedése, kreativitása minden akadályt leküzdött, így a kodályi gondolat, hogy a zene legyen mindenkié, úgy is megvalósulhatott, hogy az éneklés mellett a hangszertanulás által is gazdagította a gyerekeket. A Béres–furulya - amely az eredeti népi furulyák alapján készült – az ének-zene órák és a zeneiskolai fúvós oktatás alaphangszerévé vált. Béres János nevéhez fűződik a tananyag és a módszertan kidolgozása mellett az is, hogy a hangszer megtalálta helyét és szerepét a művészeti életben is. A furulyatanítás kezdeteinek történetét a Taní – TAZI – tani című interjúkötetben idézte fel.
1975 – től az Óbudai Állami Zeneiskolában folytatta munkáját, megteremtve a népzene tanításának első magyarországi műhelyét. Az ő nevéhez kötődik az óbudai iskola népzene tanszakán a tantárgyak kialakítása, az első tanárok meghívása. Nyugdíjba vonulásáig (1990) töretlenül fejlesztette a tanszak működését. A következő évtizedek is számtalan kiadvány, kotta, tanulmány megjelentetésével jelzik tenni akarását a népzene ügyéért.
Generációjának egyik legnagyobb hírnökétől búcsúzunk most, fejet hajtva az életút gazdagsága előtt. Megállunk, hogy köszönetet mondjunk a találkozásokért, a figyelemért, s felismerve az életút példaadását, e szellemi érték nélkülözhetetlenségét, megfogadjuk, hogy annak őrzése és továbbadása mindannyiunk közös ügyévé válik."

Magyar Margit
igazgató

A 2016-ban kiadott interjúkötetben megjelent életútinterjú Béres Jánossal itt olvasható.

 

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!