Oktatásunk rendje

Hogyan működünk?
1 Szív u. 19 21
A Tóth Aladár Zeneiskola alapfokú művészeti iskola, amelyben az óvodás gyermekektől az egyetemista fiatalokig minden korosztály tanulhat. Növendékeink klasszikus-, jazz- és népzenei műfajban - délutáni oktatás keretében - hangszeres és hangszertanulást segítő elméleti képzést kapnak. Emellett különböző együttesek munkájához csatlakozhatnak. Zeneiskolánk központi épülete Budapest VI. kerületében, a Szív u. 19-21. szám alatt található.
Zeneiskolánk bemutatkozó filmjét - A hétköznapok zenei pillanatai címmel - itt tekintheti meg. (LINK: https://www.youtube.com/watch?v=LslzIdTM9d0&feature=youtu.be)


Kihelyezett tagozatok

Növendékeink a központi épületben vagy a kerület óvodáiban, általános iskoláiban, gimnáziumaiban, úgynevezett kihelyezett tagozatokon (telephelyeken) tanulhatnak.
Fontosnak tartjuk, hogy a kisebb gyerekek a saját általános iskolájuk épületében kezdhessék el zenei tanulmányaikat, ezért arra törekszünk, hogy a kihelyezett tagozatokon tanszakaink széles kínálatát nyújtsuk. (Terézvárosban működő kihelyezett tagozatok: Erkel Ferenc Általános Iskola, Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola, Derkovits Gyula Általános Iskola, Bajza Utcai Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Szinyei Merse Pál Gimnázium, Szív Óvoda, Fasori Kicsinyek Óvodája.)

Mire jó a zenetanulás - a muzsikálás örömén túl?

- fejleszti a memóriát, a logikus gondolkodást, a koncentrációt, az önbizalmat, a szellemi és fizikai állóképességet, a kapcsolatteremtési és együttműködési képességet
- megtanít a fegyelmezett, rendszeres munkára
- segít az érzelmek kifejezésében
- bővíti az általános műveltséget.

Így épül föl a zenetanulás a TAZI-ban

Előképző
A zenetanulás első szakasza: a zenei képességek fejlesztése. Az előképzős csoportokat szolfézstanáraink szeptember elején kezdik szervezni az óvodákban és az általános iskolák 1-2. osztályaiban. Az 5-8 éves kisgyermekek a zenei hallás, írás-olvasás legegyszerűbb elemeivel sok játék, mozgás, gyermekdal segítségével ismerkednek meg. Az előképzős csoportokban folyó munka alapozza meg a későbbi eredményes hangszertanulást.

Hangszertanulás
Általában 8 éves kor körül a gyerekek – tanári segítséggel - hangszert választanak. Szaktanáraink megvizsgálják a jelentkezők kezét, száját, termetét, hallását, ritmusérzékét, tehát az adottságok alapján felmérik, hogy a kisgyermek milyen hangszeren bontakoztathatja ki leginkább zenei tehetségét. 8 éves kor után a legtöbb hangszeren biztonsággal el lehet kezdeni a tanulmányokat. Ezt segíti az is, hogy néhány hangszerfajta (pl. cselló, hegedű, gitár, fuvola, kürt, fagott) „kicsinyített” méretben is létezik.

Bizonyos tanszakok előképzettséget igényelnek, illetve fizikai adottságok határozzák meg a hangszertanulás kezdetét, ilyen például:
- a magánének (16-18 év kortól)
- egyes fúvós hangszerek – pl. oboa, fagott, harsona, melyek előtt érdemes 1-2 évet furulyázni
- egyes vonós hangszerek – pl. brácsa, nagybőgő, melyek előtt javasolt néhány éven keresztül hegedülni, csellózni.

Zeneiskolánkban a rendelkezésre álló hangszereket térítésmentesen kölcsönözzük a beiratkozott növendékek számára.
Tanáraink szakmai munkáját és növendékeink fejlődését gazdag könyv-, kotta- és hanglemeztár segíti.

Tagozatok
A hangszeres órák egyéni oktatás keretében zajlanak, két tagozaton:
- az ,,A” tagozaton a tanórák heti 2x30 percesek
- 2. zenei osztály után,B” tagozaton, magasabb óraszámban, heti 2x45 percben tanulhatnak a tehetségesebb, illetve a zenei pálya választását fontolgató növendékek.

Kötelező tárgyak
A hangszertanulást az első négy évben heti 2x45 percben kötelező szolfézs tárgy egészíti ki. A szolfézstanulás segíti a zenei írás-olvasási készségek, a zenei hallás és a memória fejlesztését.
Növendékeink - a négy éves szolfézs alapképzés mellett, illetve utána - többféle kötelező tárgy közül választhatnak:

  • zeneirodalom
  • zeneelmélet
  • kórus
  • kamarazene
  • Tücsökzenekar
  • ifjúsági szimfonikus zenekar
  • fuvolazenekar
  • klarinétegyüttes
  • ütőegyüttes
  • fúvósegyüttes

Zenekarok, együttesek

Az egyéni hangszeres órán megszerzett tudás akár már 2-3 év tanulás után kamatoztatható a különböző együttesekben. A közös zenélés hatalmas élmény, ezért kiemelt feladatunknak tekintjük zenei közösségek létrehozását, életben tartását. Együtteseink, zenekaraink rendszeresen részt vesznek, és nagy sikerrel szerepelnek hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken.

Néhány helyszín, ahol az elmúlt években jártunk:
Németország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Olaszország, Dánia, Norvégia, Svájc, Spanyolország, Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok, Kína.

Hangversenyek

A zenetanuláshoz már szinte a kezdetektől hozzátartozik a nyilvánosság előtti szereplés. Ez célt ad a napi gyakorláshoz, valamint a szülők, barátok számára lehetőséget nyújt, hogy kövessék a gyerekek hangszeres tudásának fejlődését. Ünnepi alkalmak ezek – akár egy-egy tanár növendékeinek fellépéseiről, akár az egész iskolát átfogó nagyszabású hangversenyekről van szó. Iskolánk 90 fős hangversenyterme (Fodor-terem) kényelmes és szép helyszínt biztosít ezekhez az alkalmakhoz. Gyakran rendezünk növendékhangversenyeket a tagiskolákban vagy olyan reprezentatív helyszíneken, mint a Zeneakadémia, Művészetek Palotája, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, BMC (Budapest Music Center), Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, Budapesti Operettszínház vagy az Orosz Kulturális Központ.

A kerület kulturális rendezvényeinek állandó szereplői növendékeink.

Vizsgák

A tanév során kétszer (félévkor és év végén) adnak számot növendékeink tudásukról, fejlődésükről, ami történhet nyilvános vizsgahangverseny keretében, vagy szűkebb körben, a tanszakon tanító tanárok előtt.

A szolfézs és zeneirodalom tárgyakból év végén nyilvános órákat szervezünk.

Zenei táborok

Több évtizedes hagyományra tekintenek vissza jó hangulatú, kellemes vidéki környezetben szervezett nyári táboraink (Balatonszemes, Szilvásvárad, Dunabogdány), ahol növendékeink a változatos szabadidős programok mellett felkészülhetnek a következő év feladataira is.
A táborokban készült fotókat a képgalériában lehet megtekinteni.

További információk

A 2011. évi CXC. törvény, valamint a 20/2012. (VIII.30.) EMMI rendelet alapján a zeneiskolában tanulók térítési díjat fizetnek.
További információ itt olvasható.

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!