VI. Rados Dezső Hegedűverseny

Örömünkre szolgál, hogy hatodik alkalommal köszönthetjük az érdeklődőket a Rados Hegedűversenyt szervező iskola képviseletében! 
Hat év telt el, épp egy generációváltásnyi idő az alapfokú zenetanításban. Izgatottan várjuk az új tehetségeket.

Két név fémjelzi számunkra a VI. verseny előkészületeit. Ők ketten - Rados Dezső és Kovács Dénes, mester és tanítványa - a hegedűtanítás legnagyobb hazai tanáregyéniségeinek sorában legelöl foglalnak helyet, arany betűkkel írták be nevüket a TAZI történetébe is.
Rados Dezső 1Rados Dezsőt kiváló hegedűművészként is a tanítás érdekelte szenvedélyesen. Szabadka és Szombathely után 1920-ban kezdett tanítani a Fodor Zeneiskolában. Hamarosan nemcsak a hegedülni vágyó növendékek, de a hegedűtanárok is zarándokoltak hozzá, hogy módszertani segítséget kérjenek. A hegedűmetodika országosan elismert szakértőjeként élete végéig tanított módszertant, didaktikát.

Nehéz megmondani, mi volt pedagógiájának az alapgondolata, ami sikeres tanárrá tette. Gyakran fölvetődik, hogy vajon volt-e, van-e Rados-módszer?
Nos, ha a szép hegedűhang megszólaltatásának keresése módszernek tekinthető, akkor volt. Rados Dezső folyamatosan kísérletezett, kereste a megfelelő izomérzeteket, az egyensúlyt. A hegedülést a test és a hangszer szerves egységeként képzelte, mindig az egész testtel foglalkozott. Alapvető fontosságúnak tartotta, hogy a hangszerkezelésben semmi természetellenes  mozzanat ne legyen. Fiorillo 36 gyakorlatának előszavában kifejtette azt a véleményét, hogy nincs csalhatatlan, egyedül üdvözítő módszer.Fiorillo előszó2

Növendékeire szinte mágikus hatással volt.

„Még idős korában is nagyon lelkes volt, énekelt, kiabált, dobogott, hogy kihozza, kicsiholja tanítványaiból, amit akart. A feje fölött tapsolt, üvöltött, szinte toporzékolt időnként, ha szükségét érezte. Ez a lelkesedés minden növendékére nagyon inspirálóan hatott.” - mondta róla Deák Ágnes.A tanári kar 1928 ban

Kovács Dénes 1939jpgKovács Dénest Szolnokról vitték hozzá az 1930-as évek végén. Mindössze néhány évig nevelkedett Rados tanár úr szárnyai alatt.
„Megtanított dolgozni. A mai napig hálás lehetek neki. […] Megtanított jól gyakorolni. Az időt, amit gyakorlásra szántam, a lehető legjobban kihasználtam, s átgondoltan hasznosítottam azt, amire Rados Dezső tanított. […]  A „hogyannal” foglalkozott, a „produkció” a legkevésbé sem izgatta. […]
Rados távlatokban gondolkozott. […] Nagyon szerettem.” - így emlékezett mesterére.Kovács Dénes

A később világhírű hegedűművésszé lett Kovács Dénes - a Zeneakadémia főigazgatója, majd rektora - szintén sokat tett az alapfokú zeneoktatás fejlődéséért. Igazgatósága alatt jött létre a Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzője, és a Zeneakadémia hagyományainak megfelelően ismét szétválasztotta a tanár- és művészképzést.
/A képen 9 éves korában látható, Rados Dezső tanítványaként./

 Mi mással lehetne méltóképpen emlékezni a nagy elődökre, mint azzal, hogy a hegedűtanulásnak még az elején járó legtehetségesebb növendékeknek lehetőséget adunk arra, hogy összemérjék tudásukat, és tanuljanak abból, hogy felkészülnek egy komoly megmérettetésre. Tanuljanak belőle küzdést, kitartást, koncentrációt, önértékelést és mindent, ami egy versennyel együtt jár.
Jó felkészülést, jó versenyzést kívánunk a VI. RADOS DEZSŐ Budapesti Hegedűversenyre jelentkezőknek!

A versenyfelhívás itt olvasható.

Jelentkezni az itt letölthető online felületen lehet. Kérjük, hogy a jelentkezési felületet kizárólag intézmény kezelje!
FIGYELEM! A nevezés csak abban az esetben válik érvényessé, ha a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre beérkezik a géppel kitöltött, majd aláírt Adatvédelmi nyilatkozat beszkennelt, esetleg olvasható minőségben lefotózott változata!
Jelentkezési határidő: 2024. március 16.
Kapcsolattartás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu