V. Országos Jazzverseny

Az Oktatási Hivatal felhívására és megbízásából az V. Országos Jazz-zenei Versenyt Gonda János emlékére 2023. december 8-9-én rendezte meg a Tóth Aladár Zeneiskola. A versenyt Marosi Beatrix a Belső Pesti Tankerületi Központ igazgatóhelyettese nyitotta meg.

Marosi Beatrix2A két versenynap végén, az eredményhirdetés előtt a zsűri elnöke, Bacsó Kristóf, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője megosztott néhány gondolatot a közönséggel.  Megjegyezte, Bartókot idézve, hogy a művészetben a versengés nem az első, azonban a játékos, kreatív jelenlét fontossága, a jelentkezők szép száma mégis azt mutatta, hogy az alapfokú jazzoktatásban tanuló növendékek örömmel vállalkoztak a megmérettetésre. Országszerte még kevés iskolában működik jazz tanszak, de egy-egy tanár már sok helyen segíti ebben a műfajban is a tanulást.

Szólista kategóriában elsősorban jazz-zongoristák és énekesek érezték magukat eléggé felkészültnek a versenyzéshez, de ütősök és gitárosok is versengtek. Az együttesek mezőnyében részt vevő három együttes már a jazz műfaj legjellegzetesebb pillanatait mutatták meg: együttműködésről, improvizációs készségükről is számot adva.

 IMG 0010A zsűriben a hazai jazz-zenei élet kiemelkedő muzsikusai foglaltak helyet: a zsűri elnöke Bacsó Kristóf mellett Karosi Júlia jazz-énekművész, -tanár a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumból és Oláh Kálmán Liszt-, és Erkel díjas jazz-zongoraművész, , zeneszerző, -tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense értékelte a versenyzők teljesítményét. 
A verseny után kötetlen beszélgetésre, konzultációra került sor növendékek és felkészítő tanáraik között. A közönség a díjkiosztás előtt interjú keretében ismerkedett meg három egykori Gonda növendékkel: Gayer Ferenc (nagybőgő, MJSZ elnök) és Jelasity Péter(szaxofon – TAZI, tanszakvezető) zeneelmélet órákra, míg Oláh Kálmán jazz-zongora és zeneszerzés órákra járt hozzá. A beszélgetés közben pedig egykori filmeket néztek meg az emlékezők, a magyar jazzoktatást megszervező kiváló tanárról, művészről.

Megköszönve valamennyi felkészítő tanár munkáját, versenyző tanuló és együttes produkcióját, valamint hozzájárulásukat az eredmények nyilvánosságához, ebben a formában is gratulálunk az elnyert díjakhoz.
A díjtábla itt tölthető le. 

IMG 0289Köszönet a versenyt támogató szervezeteknek: Oktatási Hivatal, Belső-Pesti Tankerületi Központ, valamint a díjakat felajánló szervezeteknek: , Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat, Budapest Music Center, Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft., Magyar Jazz Szövetség (MJSZ) , Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége (MZMSZ).

A fotón a zenekarok tagjai láthatók, a Terézváros önkormányzatától kapott napszemüvegben.

 Akik szeretnék megismerni vagy újból meghallgatni az első díjat nyert szólistákat és együtteseket, látogassanak el 2024. július 18. – 29. között a 33. Művészetek völgye programsorozaton a MJSZ udvarába. A fellépési lehetőséget az első díjasok különdíjként vették át, ezzel jutalmazta a MJSZ a programban meghívott vendégként bemutatkozó Drap Triót is.

 Találkozzunk 2024 nyarán és majd három év múlva - 2026-ban - a VI. Országos Jazz-zenei Versenyen újból itt a TAZIban!

 Örömteli, játékos, zenés napokat kívánunk addig is mindenkinek!

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu