Tanáraink sikerei

retitamas2A díjazottat Szitha Tünde, a Universal MP Editio Musica Budapest ügyvezető igazgatója laudációjában így méltatta:

„A Tóth Aladár Zeneiskola, melyet Fodor Ernő alapított 1903-ban, működésének kezdete óta a mindenkori kortárs zene oktatásának egyik legfontosabb bázisa. Dohnányi, Bartók, Weiner és Kodály és kortársaik pedagógiai céllal is komponált művei már az 1920-as évek óta az iskola tananyagának és a növendékhangversenyeinek állandó részei voltak. A 2. világháború után ez az iskola lett az alapfokú zeneoktatás újító szellemű központja. Az itt működő tanárok által közreadott hangszeriskolák és pedagógiai programok nemcsak a klasszikus zenejátszás rejtelmeibe vezették be a zenei tanulmányaikat kezdő legfiatalabb generációkat , hanem sok évtizeden keresztül súlyt fektettek az új zene iránti fogékonyság kialakítására is.
Réti Tamás 2005 óta a Tóth Aladár Zeneiskola zongoratanára, 2013-tól egyik igazgatóhelyettese. Nemcsak tanárként, hanem vezetőként is követi az immár 120 éves hagyományokat. Halászné Veres Zsuzsa és Vadász Zsuzsanna segítségével és közreműködésével 2019-ben szervezte meg először a magyar zongorás kamarazenét fókuszba állító Magyar Kortárs Kamarazenei Fesztivált. A Covid időszak alatti kényszerű szünet után 2022 őszén második alkalommal rendezték meg a versenyt és már tervezik a következő évi esemény kiírását is. Az országos hatókörű rendezvény egyrészt teret kíván adni az együttmuzsikálás örömének, másrészt ösztönözni kívánja új pedagógiai művek megszületését és teret ad e művek bemutatásának is.
Az eddigi sikerekhez szeretettel gratulálok, és kívánom, hogy a verseny az elkövetkező években is minél több művön keresztül hozzon létre kapcsolatot a zenélni tanuló gyerekek és a magyar zeneszerzők idősebb és fiatal generációi között.”

Réti Tamás 2016-tól gyakorlatvezető mentortanár (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem), jelenleg a Pécsi Tudományegyetem "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Zenepedagógiai kutatásainak fókuszában Varró Margit és Czövek Erna - a hajdani Fodor Zeneiskola, későbbi nevén I. sz. Körzeti Zeneiskola - tanárainak elméleti és gyakorlati munkássága, tágabban a zenei tehetséggondozás áll. E témákban számos alkalommal publikált illetve tartott előadást.
Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat - valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat - jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat. Réti Tamás növendékeit már kezdő tanárként is rendszeresen vitte versenyekre, és évről évre mindig akadt egy-két kiemelkedő sikereket elért tanítványa. Fontosnak tartja, hogy már az alapfokú képzés során is rendszeresen találkozzanak a gyerekek kortárs zeneszerzők műveivel. E gondolat jegyében rendezi meg a Tóth Aladár Zeneiskola háromévente a Kortárs Magyar Kamarazenei Fesztivált Kovács Kálmánné "Babszi" emlékezetére. A fesztivál gálaestjén minden alkaalommal átadják a Babszi-díjat, melyet első alkalommal Réti Tamás kapott meg Eckhardt Gáborral, és Halászné Veres Zsuzsa akkori zongora tanszakvezetővel együtt. 

 

 

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu