Koncertek, programok

a mikrokozmosz nyomaban cropÖsztöndíjprogramot indított Zarándy Ákos zeneszerző, zenetanár „A MIKROKOZMOSZ NYOMÁBAN” címmel, melynek az összefoglaló koncertje 2022. június 1-jén 17 órakor lesz a Magyar Zene Házában. A hangversenyen zeneiskolánk két hegedűs növendéke - Hu Zhan Yun és Lu Wen Yi – is fellép, felkészítő tanáruk Vizeli Máté.

A Bartók Béla Mikrokozmosza által inspirált hangszeroktatási programot három éve a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja. A hangversenyen a már oktatásba került szóló- és kamaradarabokat mutatják be rövid módszertani magyarázatokkal kísérve. Továbbá az is kiderül, lehet-e etűdöt írni zenekarra.

A koncert utáni konferencia-beszélgetésen szó esik a koncepció gyökereiről, kialakulásáról és a gyakorlatba történő átültetéséről. A meghívott vendégek - Záborszky Kálmán, Devich Gábor -, akik maguk is beépítették pedagógiai munkájukba a szerzeményeket, beszámolnak tapasztalataikról. A program nemcsak zenepedagógusok számára lehet érdekes, minden érdeklődő számára nyitott.

A „Mikrokozmosz nyomában” című MMA ösztöndíjprogram fő koncepciója új művek létrehozása volt zeneiskolás hangszeresek számára - a zongoristákat kivéve - 1-6. osztályig. Zarándy Ákos arra törekedett, hogy megőrizze Bartók Bélának azt a szándékát, hogy a legegyszerűbb kis darab is maximális művészi élményt nyújtó zenemű legyen.
„A zongorán kívüli többi hangszernek és hangszercsoportnak próbáltam megírni a "Mikrokozmoszait", "Gyermekeknek”-jeit, pontosabban törekedtem rá, hogy az említett remekművek eszmeiségének magas szintjéhez közelítsek – foglalta össze szándékát a zeneszerző. - A három éves program idejének nagyjából a közepén bátorkodtam picit megváltoztatni az alapkoncepciót. Ez azt jelenti, hogy csak az anyag első fele lett zeneiskolás szintű, a második rész átnyúlt a konzis és a haladó tanulmányokba, így a legtöbb hangszernél két kötetet (egy kezdőt és egy haladót) írtam.”

További információk a koncertről és a konferenciáról.

 

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!