Jó gyakorlataink

A hangszerre irányítást segítő Hangszersimogató elnevezésű rendezvényünk 2011/2012. tanév óta működő jó gyakorlat a Tóth Aladár Zeneiskolában. Időpontja kötődik a hangszeres alkalmassági vizsgákhoz, felvételi jelentkezésekhez. Az általános iskola 1-2. osztályos tanulóit érinti, függetlenül attól, hogy zeneiskolai előképző csoportos szolfézsoktatáson részt vesz-e a gyerek, vagy sem.
hangszersimogat12Az első években a foglalkozást szolfézstanár moderálta, a hangszereken egyszerű népdalt, ismert gyermekzenéket szólaltattak meg a tanár kollégák. Játékos formában zenei tárgyú kérdésekre válaszolhatnak a gyerekek. A foglalkozás második felében a gyerekek kipróbálhatták a hangszereket, majd az előre kiosztott füzetekbe – mely tartalmazta a jelenlévő hangszerek képét és nevét, a felvételi jelentkezések időpontját – nyomda figurákat gyűjthettek a kipróbál hangszerek mellé.
A foglalkozás célja a hangszercsaládok megismertetése, a hangszerek megszólaltatása, a kevésbé ismert hangszerek népszerűsítése, a zeneiskolai hangszer-választás segítése és a képességek előzetes felmérése. Ez a pedagógiai cél az utóbbi években szélesebb összefüggésbe, még gazdagabb programba ágyazódik – összefonódva a Zeneiskolánk Éjszakája című egész napos rendezvénnyel.
„Mikor láttam egyszer, hogyan készült a Múzeumok Éjszakájára a Mesemúzeum, az jutott eszembe, miért ne lehetne a zeneiskoláknak is éjszakájuk, hiszen van már a kutatóknak, a színházaknak, a múzeumoknak, sok iskolának is… csak a zenekultúrának, azon belül is az alapfokú zeneoktatásnak nincs.” – így született meg Szoucsek Szilveszter klarinéttanár fejében „zeneiskolánk éjszakájának” a gondolata.
Szilveszter eredeti elképzelése az volt, hogy a zeneiskolánk éjszakája valami olyasmi legyen, mint a nyári tábor, csak egy napos változatban. De egy valóban éjszakába nyúló program sok nehezen teljesíthető feltételt támasztana, így egyelőre nem hajnalig, csupán éjfélig tart az „éjszakánk”.
A hangszersimogató a gyerekek koncertjével kezdődik, majd a hangszeres termekben folytatódik, ahol a tanárok mintegy vendégül látják az érdeklődő kicsiket. Aki mindenhová bekukkant, nemcsak sok pecsétet gyűjthet a menetlevelére, de megszerezheti az első tapasztalatait is a hangszerekről. Ez kellő inspirációt kínálhat ahhoz, hogy tanáraink ajánlását is figyelembe véve a szülők mérlegeljék a lehetőségeket, és megpróbálják összhangba hozni a gyerekek vágyaival.
Ezt követően fordított órákra lehet beülni és sokat nevetni, illetve meghallgatni, hogyan játsszák el alkotó kedvű növendékeink a saját szerzeményeiket. A tanári koncerten pedig arról lehet benyomást szerezni, hogy tanáraink nemcsak a pedagógiának mesterei, hanem a hangszert maguk is művészi színvonalon szólaltatják meg. Sötétedés után az udvar is megnyílik, ahol együtteseink, zenekaraink adnak koncertet, ha a kora nyáresti időjárás megengedi.
Aki ellátogat erre a napra, intenzív és széles körű benyomást kaphat arról, hogy milyen a Tóth Aladár Zeneiskola szellemisége, szakmai színvonala, hangulata. Az e napon felszabaduló energia, kreativitás, hangulat egy olyan arcát mutatja zeneiskolánk közösségének, amely megjeleníti és közvetíti legfontosabb pedagógiai értékeinket.

 

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!