Történetünk

Hagyományunk: kapcsolat a kortárs zenével
Iskolánk fontos hagyományát folytatjuk azzal, hogy élő kapcsolatot tartunk a jelenben alkotó zeneszerzőkkel.
„Tagadhatatlanul a Fodor-zeneiskoláé az érdem, hogy a magyar zenepedagógiába bevonultak Dohnányi, Bartók, Weiner, Kodály művei, hogy zeneszerzőink új generációja kedvet és lehetőséget kapott ilyen tanítás céljait is szolgáló művek komponálására, hogy kialakulhatott egy magyar zenei tananyag és hogy a Fodor-zeneiskola ma olyan évvégi növendékhangversenyeket rendezhet, amelyeknek műsorán túlnyomó részben magyar szerzők művei szerepelnek.” (Cserna Andor, zenekritikus, Jubileumi évkönyv, 1928)

a kirly a fszmtart s a macska

Serei Zsolt "Macska" című
operájának bemutatója a Müpa színpadán

A kortárs szerzőkkel a kapcsolat Fodor Ernő iskolájának államosítása után sem szakadt meg. Az első „állami” igazgató Czövek Erna - aki a zenepedagógia megújításán, a zeneiskolai hálózat újragondolásán is dolgozott a Kodály-koncepció szellemében - olyan tanárokat hívott meg az iskolába, akik alkottak is a tanítás mellett (például Papp Lajos, Szokolay Sándor, Dobszay László). Utódai e hagyományhoz híven vezették tovább az iskolát, így a kortárs művek játszása élő gyakorlat maradt: az Operastúdió bemutatta többek között Madarász Iván, Ránki György és Szőnyi Erzsébet operáját, a magánének tanszak Magyar zeneszerzőportrék címmel ismeretterjesztő sorozatot indított. A Tücsökzenekarnak élő alkotói kapcsolata van Soós András zeneszerzővel és Serei Zsolt, amellett, hogy gyermekoperát írt az iskola 110 éves jubileumára, átiratokat és új műveket is készít az iskola együttesei számára.

Iskolánk 2019-ben szervezte meg először - hagyományteremtő céllal -, a magyar zongorás kamarazenét fókuszba állító Kortárs Kamarazenei Fesztivált, melynek pedagógiai céljai közt hangsúlyt kapott, hogy a kortárs magyar zenével való kapcsolatot kívánja teljesebbé tenni. Nem a megmérettetés az elsődleges célja – bár zsűri értékeli és rangsorolja a produkciókat -, hanem az együttmuzsikálás örömének kíván teret adni, amely a hangszeres zenetanulás egyik legnagyobb adománya: életre szóló élményt jelent azoknak is, akik nem lépnek zenei pályára. Nem utolsósorban pedig a jelenben alkotó zeneszerzők műveinek bemutatása, újabb művek születésének ösztönzése a célja.

Jeles napok – együttműködésben a fővárossal, a kerülettel
Zeneiskolánk életét évről évre olyan jeles napok színesítik, amelyek keretében hagyományainkat ápoljuk, és adjuk tovább nemzedékről nemzedékre. Eközben a kapukat kitárva a szélesebb közönségnek is megmutatunk valamit azokból a produkciókból, amelyek a hétköznapok szokásos ritmusán túlmutató törekvéseinkből születnek. Kiemelkedőek azok az ünnepi koncertek, melyeket a Zeneakadémia Nagytermében, a Thália Színházban, a Budapesti Operettszínházban vagy a Művészetek Palotájában tartottunk.

ifjúsági zenekar

Adventi koncert a Fasori Gimnáziumban
2019 decemberében

2005-ben jótékonysági hangversenynek indult – a terézvárosi fogyatékkal élő emberek javára és örömére - a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében színpadra állított adventi hangversenyünk, melynek főszereplői általában az együtteseink.

Különösen kedvelt tematikus rendezvényünk - az E10 Kulturális és Közösségi Színtér támogatásával - a terézvárosi iskolák és érdeklődők számára az L+T sorozat. Ezek olyan élő ének-zene órák, amelyek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (L) és a Tóth Aladár Zeneiskola (T) együttműködése eredményeként jönnek létre, közös szervezésben, évente közel 800 –1000 kis diák részvételével. Finanszírozás hiányában ezeket az utóbbi években az iskola székhelyén, a Fodor-teremben szervezzük meg. Így egyszerre kevesebben hallgathatják a „zeneórákat”, viszont családiasabb, személyes, kötetlenebb programmá alakult, és így intenzívebb élményt teremt a gyerekek számára.

hangszersimogat klarint

Hangszersimogató 2017:
első találkozás a klarinéttal

2017-ben rendeztük meg az első Zeneiskolánk Éjszakáját, amely egyszerre koncert és örömzenélés, valamint kötetlen, mégis szervezett birtokba vétele az iskola minden zegzugának a „pincétől a padlásig”. Az éjszakába nyúló délután első pár óráján Hangszersimogató elnevezésű programunkon bemutatkoznak a hangszerek a kicsiknek és az érdeklődő családoknak, ezzel segítve a hangszerválasztást. Később ifjú zeneszerzőink adják elő szerzeményeiket, vagy a játékos kedvűek állítják a feje tetejére az iskola megszokott rendjét a fordított órákon. A legjobb mulatság pedig az, amikor a díszkivilágításba öltözött udvart is birtokba vesszük, hadd hallja a kerület is a tavaszi éjszakában, milyen gazdag a Tóth Aladár Zeneiskola együtteseinek repertoárja.
A saját kezdeményezésű és szervezésű hangszeres versenyek között kiemelkedő jelentőségű az Országos Jazz-zenei Verseny (2012-től), valamint a Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny (2006-tól).
Rangos eseménysorozattá fejlődött a zongora tanszak szakmai programja, a Babszimpózium, (2014-től), amelynek keretében mesterkurzusokkal, előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel idézzük meg a zongorapedagógia egyik legnagyobb hatású mesterének, Kovács Kálmánné „Babszi” emlékezetét. Az In memoriam Kovács Kálmánné című szakmai programunkat Eckhardt Gábor szóleleményével Babszimpóziumnak neveztük el.

Iskolánk folyamatosan jelen van Terézváros zenei életében, rendszeresen meghívást kapunk a kerület közösségi eseményeire: növendékeink fellépnek a Magyar Kultúra Napján az Eötvös 10 színpadán, a Benczúr Házban, a Hunyadi téri szabadtéri koncerteken, karácsonykor a Szent Család templomban.

Közösségi életünk

Gede Eva TóthAdij

Gede Éva volt 2016-ban
a Tóth Aladár Díj jutalmazottja

2010-ben hozta létre a zeneiskola tanári közössége a Tóth Aladár-díjat a zeneoktatásban végzett kiemelkedő és példaértékű pedagógiai munka elismerésére. Minden évben titkos szavazással választjuk ki azt a legalább 20 éve az iskolában dolgozó kollégát, akit érdemesnek ítélünk a díjra.
Tanári közösségünk megbecsült tagjai a nyugdíjas kollégák, akikkel mindig közösen ünnepeljük a karácsonyt és meghívást kapnak az iskola minden nevezetes rendezvényére. Az iskolateremtő „nagy öregek” visszaemlékezéseiből, szakmai tapasztalataik összegzéséből született meg iskolánk 115. születésnapja alkalmából a Taní-TAZI-tani interjúkötet a Tóth Aladár Alapítvány gondozásában.
A zeneiskola központja 2012 szeptembere óta a Szív utca 19-21. szám alatti épület, amely Terézváros Önkormányzata támogatásával folyamatosan szépül, fejlődik.

< Előző oldal 1 2 3 4 5 

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!