Népzene

Népi hegedű

Maga a hangszer alapvetően semmiben sem különbözik a klasszikus zenében használatostól. Egy-két tájegységen létezik a normál hangolástól eltérő, illetve zengőhúros változat, de ilyenek a komolyzenében is voltak, vagy akár napjainkban is előfordulnak.

Ha népi hegedülni tanulsz

A tanulás az első pár évben nem különbözik a klasszikus hegedűtanulástól, így még közben is kitapasztalhatod és eldöntheted, hogy melyik stílus tetszik jobban. Az elején meg kell tanulni ugyanazt a hegedűtartást, vonófogást, szépen, tisztán játszani, kottát olvasni stb. Később lesznek olyan fajta zenék, amiknél ezeken egy kicsit változtatni kell, hogy minél stílusosabban megszólaljanak, vagyis más lesz a játékmód. Bár a népzenei anyagokról is sok lejegyzés készült, mégis, ezeket elsősorban nem kottából, hanem eredeti felvételekről, hallás után tanuljuk meg. Mivel az ún. "adatközlők" sem játszanak el egy dallamot soha kétszer ugyanúgy, egy idő után improvizálni is tudsz majd játék közben, ha megtanulod a különböző variációkat.

Már szinte az első pillanattól kezdve a tanulmányaid része lesz a kamarazenélés, hiszen ez adja meg a népzenének az alapvető értelmét. Egy prímásnak meg kell tanulnia zenekart vezetni, a brácsásnak és a bőgősnek pedig, követni őt, reagálni rá. Nem utolsósorban meg kell tanulni úgy együtt muzsikálni, hogy az a lehető legjobban kiszolgálja a táncosokat.

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu