Népzene

Citera

Zenei anyanyelvünk a népdal. Körülvesz bennünket, akár tudunk róla, akár nem. Amióta Kodály Zoltán és Bartók Béla a 20. század elején megkezdte népdalkincsünk összegyűjtését, tudományos feldolgozását, részévé vált a zeneoktatásnak és persze a mindennapjainknak is, valamint egyik legfontosabb ihlető forrása lett a 20. századi magyar zenének. Sajnos a népdal eredeti formájában alig létezik már, hiszen a modern városi élet, a televízió, a rádió, a mozi, a számítógép átalakította a földművelő emberek életét és a falusi kultúrát is, melyhez a népdal sok évszázadon keresztül hozzátartozott. Ha igazi magyar népzenét akarunk hallani, ma már elő kell vennünk azokat a régi felvételeket, melyek a régi paraszténekesek és zenészek énekét és játékát rögzítették. Járhatunk táncházakba is, ahol elsajátíthatjuk a népi táncokat, és tapasztalatokat szerezhetünk a népdaléneklés ősi hagyományairól.

Ha szeretnél citerázni...

… akár már 7-8 éves korodban elkezdheted. A hangszer adottságai miatt nagyon hamar, akár néhány óra után is lesz sikerélményed a gyakorlásaid során, hiszen könnyen megszólaltatható hangszerről van szó.

Ha citerázni tanulsz

Fejlődik a koordinációs készséged. Már szinte az első pillanattól kezdve a tanulmányaid része lesz a kamarazenélés, hiszen ez adja meg a népzenének az alapvető értelmét.

Sok olyan archív felvétellel találkozol majd, amik értékállóak napjainkban is, illetve új kihívásokra lelsz egy-egy adatközlő játéktechnikáját illetően.

Térségi és országos versenyeken szerepelhetsz szólistaként, illetve zenekarban egyaránt, amik segítenek a kifejezés- és előadásmódod fejlesztésében.

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu