Volt növendékünk, Magyar Valentin ad koncertet a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében

Magyar Valentin, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk és a Tóth Aladár Zeneiskola egykori tanulója, Eckhardt Gábor növendéke adja elő Mosonyi Mihály e-moll zongoraversenyét április 8-án Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Valentin három éve, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató programban vált ismertté a nagyközönség előtt. "Romantikus alkat vagyok" - állítja magáról az első éves zeneakadémista. Kiváló tanárokkal dolgozik: Eckhardt Gábor és Hargitai Imre után idén Némethy Attila és Szokolay Balázs oktatja. Mosonyi Mihály e-moll zongoraversenyéről úgy fogalmaz: „Liszt Ferenc kortársa volt és romantikus korban élt, muzsikája mégis a klasszikát idézi.”
Valentin nem először lép pódiumra az Anima Musicae Kamarazenekarral. Csaknem két évvel ezelőtt Mozart d-moll zongoraversenyét adták elő együtt a Zeneakadémia nagytermében.
Az esten elhangzik Mosonyi c-moll vonóshatosának kamarazenekari változata. A műsor házigazdája Scholcz Péter karnagy, zenetörténész, aki rávilágít a mai koncertéletben méltatlanul háttérben tartott 150 éve elhunyt alkotó értékeire.

Bővebb információ itt olvasható.

Rekviem egy fiatalon elhunyt művész-tanárunkért

Tíz évvel ezelőtt, 2009. október harmadikán egy végzetes pillanat örökre megváltoztatta a 21. századi magyar zenei előadóművészet történetét.

Vékony Ildikó, a korszak egyik legkiválóbb muzsikusa nélkül a körülötte és általa virágzó, időnként ünnepien felragyogó, majd a csendes hétköznapokban lassan tovább élő és érlelődő zenei tevékenységek és élmények örökre megszűntek gazdagítani azokat, akik hallgatóként vagy közreműködőként muzsikus életének részesei voltak. - Az emlékhangverseny szervezői így foglalják össze a rendezvény célját. - Mi, akik személyiségének és tevékenységének varázslatos sokszínűségét a vele való találkozásban és együtt zenélésben személyesen is átélhettük, az emlékezésen túl annyit tehetünk, hogy az általa játszott és kedvelt, a neki ajánlott és az emlékére készült művek (többek között erre az alkalomra készült ősbemutatók) előadásával megpróbáljuk életben tartani azt a szellemi világot, amiben valamikor együtt lehettünk.

Ezen a hangversenyen többek között egy olyan különleges emlék felidézésével is, amelyről egyedülálló módon videofelvétel készült, megőrizve Ildi sokunk által csodált Bach-játékát.

ÉGI ÉS FÖLDI SZÜLETÉSNAP -EMLÉKHANGVERSENY
Vékony Ildikó halálának 10. évfordulóján, Soós András 65. születésnapján
 
Időpont: 2019. október 3. csütörtök, este fél 8 órakor
Helyszín: Nyitott Műhely
(Bp. XII. ker. Ráth György u. 4.)

 

Vendég: Gémesi Géza

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!