Zathureczky verseny és gálakoncert

Verseny a mesterhegedű négyéves használatáért

A Hubay-növendék Zathureczky Ede (1903–1959) a 20. század legjelentősebb hegedűművészei és legnagyobb hatású hegedűtanárai közé tartozik. Bartók egykori kamarapartnere a Zeneakadémia igazgatója volt 1943 és 1957 között, számos világhírű növendékkel ajándékozta meg a világot, s 1957-től emigránsként az amerikai Bloomington egyetemen tanított – Bartókhoz hasonlóan az újvilágban érte a váratlan halál. 

 
1984-ben Zathureczky Ede özvegye egy Ruggieri-hangszer és egy Sartory-vonó felajánlásával alapította meg a Zeneakadémia belső versenyét, amelyen kizárólag olyan hegedűs növendékek indulhatnak, akik diplomahangversenyükre minden tanártól egységesen jeles érdemjegyet kaptak. A négyévente megrendezett verseny fődíja, hogy a győztes a következő versenyig Zathureczky Ruggieri-hegedűjét használhatja.
 
A versengés a mesterhegedű négyéves használatáért 2014. április 10-én 19 órakor lesz a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.
(A belépés díjtalan.)
 
A mester nevét viselő másik zenei megmérettetés Perényi Eszter professor emerita kezdeményezésére 1998-ban indult el, a zeneiskolások, zenei szakközépiskolások és Zeneakadémisták négy korcsoportban ötévente mérik össze tudásukat az Országos Zathureczky Versenyen. 2014-ben a két verseny győztesei közös gálaesten veszik át díjaikat és jutalmukat.
 
A IV. Országos Zathureczky Ede emlékverseny gálakoncertje 2014.04.13-án 15.30 órakor lesz
a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.
(Jegy: 500 Ft)
Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont
 
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!