Volt növendékünk, Magyar Valentin ad koncertet a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében

Magyar Valentin, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk és a Tóth Aladár Zeneiskola egykori tanulója, Eckhardt Gábor növendéke adja elő Mosonyi Mihály e-moll zongoraversenyét április 8-án Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Valentin három éve, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató programban vált ismertté a nagyközönség előtt. "Romantikus alkat vagyok" - állítja magáról az első éves zeneakadémista. Kiváló tanárokkal dolgozik: Eckhardt Gábor és Hargitai Imre után idén Némethy Attila és Szokolay Balázs oktatja. Mosonyi Mihály e-moll zongoraversenyéről úgy fogalmaz: „Liszt Ferenc kortársa volt és romantikus korban élt, muzsikája mégis a klasszikát idézi.”
Valentin nem először lép pódiumra az Anima Musicae Kamarazenekarral. Csaknem két évvel ezelőtt Mozart d-moll zongoraversenyét adták elő együtt a Zeneakadémia nagytermében.
Az esten elhangzik Mosonyi c-moll vonóshatosának kamarazenekari változata. A műsor házigazdája Scholcz Péter karnagy, zenetörténész, aki rávilágít a mai koncertéletben méltatlanul háttérben tartott 150 éve elhunyt alkotó értékeire.

Bővebb információ itt olvasható.

Hambalkó Edit emlékkoncert lesz a Zeneakadémián

A nemrég elhunyt zongoraművész-tanár tiszteletére rendezett hangversenyen egykori növendéke, zeneiskolánk zongoratanára, Eckhardt Gábr zongoraművész emlékezik Hambalkó Editre.
 
Édesanyja hangszerén kezdett zongorázni, zenész nem volt a családban. Tanulmányait 8 éves korában a csepeli magánzeneiskolában kezdte.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára 1949-ben vették fel, ahol Kadosa Pál, Nemes Katalin, Mihály András és Járdányi Pál növendéke volt. Diplomáját 1957-ben szerezte.
1959 és 1972 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára, Vásárhelyi Magda halála után ugyanott 1972-től 1981-ig tanszékvezető. 1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézete budapesti tagozatának adjunktusa, 1985-1994 közt párhuzamosan a Zeneművészeti Főiskolán is tanított. 1995-től docens, 2001-ben vonult nyugalomba.
„Edit néni mindig egyszerűségre, világosságra törekedett. Ilyen volt a zongorázása, és a tanításban is a hangzás tisztaságára, a mozdulatok, zenei gesztusok ökonomikusságára helyezte a súlyt. Megtanította a lényegre való figyelést.” – így emlékezik rá Baráth András.
 
„Erős hatást gyakorolt mindenkire, akivel foglalkozott, akire időt szánt. Mert Ő valóban foglalkozott, odafigyelt. Nem csupán a zenére, mert nemcsak a zene nyelvét beszélte anyanyelvi szinten, hanem a lélek nyelvét is.” – így méltatta Dominkó István.
 
A hangversenyre díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában.
 

Két koncert egy napon a Liszt Múzeumban

Két különleges koncertet szervez egy napra a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, november 23-án, szombaton.
15:30-tól a „Zene szava, Isten szava” című, koncerttel egybekötött interaktív előadásra kerül sor Esztó Zsuzsanna, a Zeneakadémia nyugalmazott tanára, a Liszt Múzeum Alapítvány kuratóriumi tagja vezetésével, a Kamarateremben.
Ugyanitt kezdődik 19 órakor a Dr. Szilágyi András pszichiáter emlékére megrendezett hangverseny, amelyet Szokolay Balázs szervezett. A pszichiáter zongoristaként maga is fellépett a Liszt Társaság koncertjein, és Liszt Ferenc személyisége címmel könyvet írt a mesterről.
A „Hommage a Szilágyi András" - Szokolay Balázs és művésztársai, barátjuk emlékére... című koncert műsorán elhangoznak Bach, Liszt, Massanet, Debussy és Kodály művek. 
 

Ingyenes gyermekfoglalkozással várja a családos közönséget a Liszt Ferenc Emlékmúzeum - október 26-án fókuszban a divattörténet

A 2019-20. évadtól a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont azzal kedveskedik családos látogatóinak, hogy szombati matinékoncertjein ingyenes gyermekfoglalkozást biztosít 3 éves kor feletti gyermekek számára. Ezen felül minden hónap utolsó szombatján családi napot rendez.
A matinékoncertet megelőzően a látogatók 9–11 óráig a 19. századi élettel ismerkedhetnek különféle témakörökön keresztül.
A korhatár 3–99 év.
A program ingyenes (anyagköltségekre felajánlásokat köszönettel fogadnak). A legközelebbi alkalommal, október 26-án a divattörténetbe avatják be az érdeklődőket a kurátorok. A gyerekek többek közt korabeli szabású ruhákba öltözhetnek be.
 

Rekviem egy fiatalon elhunyt művész-tanárunkért

Tíz évvel ezelőtt, 2009. október harmadikán egy végzetes pillanat örökre megváltoztatta a 21. századi magyar zenei előadóművészet történetét.

Vékony Ildikó, a korszak egyik legkiválóbb muzsikusa nélkül a körülötte és általa virágzó, időnként ünnepien felragyogó, majd a csendes hétköznapokban lassan tovább élő és érlelődő zenei tevékenységek és élmények örökre megszűntek gazdagítani azokat, akik hallgatóként vagy közreműködőként muzsikus életének részesei voltak. - Az emlékhangverseny szervezői így foglalják össze a rendezvény célját. - Mi, akik személyiségének és tevékenységének varázslatos sokszínűségét a vele való találkozásban és együtt zenélésben személyesen is átélhettük, az emlékezésen túl annyit tehetünk, hogy az általa játszott és kedvelt, a neki ajánlott és az emlékére készült művek (többek között erre az alkalomra készült ősbemutatók) előadásával megpróbáljuk életben tartani azt a szellemi világot, amiben valamikor együtt lehettünk.

Ezen a hangversenyen többek között egy olyan különleges emlék felidézésével is, amelyről egyedülálló módon videofelvétel készült, megőrizve Ildi sokunk által csodált Bach-játékát.

ÉGI ÉS FÖLDI SZÜLETÉSNAP -EMLÉKHANGVERSENY
Vékony Ildikó halálának 10. évfordulóján, Soós András 65. születésnapján
 
Időpont: 2019. október 3. csütörtök, este fél 8 órakor
Helyszín: Nyitott Műhely
(Bp. XII. ker. Ráth György u. 4.)

 

Vendég: Gémesi Géza

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!