Ennyi vonós egyszerre! - jubiláltak a vonósok a TAZI-ban

Rég látott egyszerre ennyi vonóst a Tóth Aladár Zeneiskola - a régi szép otthonunkba tán be sem fértek volna. Előbb a kicsik jöttek ismerkedni a hegedűkészítő mester szakmai titkaival, aztán régi tanítványait gyűjtötte össze a cselló tanszak, és ültette le egy zenekarban a kicsikkel. Végül az Ijúsági Zenekar próbájára ülhettek be az érdeklődők, ellesni a műhelytitkokat. A vonós napon készült fotógaléria itt tekinthető meg.

Ki gondolta volna, hogy a szolfézscsoportok, sőt, még a zenei előképzősök is több mint egy órán keresztül érdeklődve hallgatják Holló Bence hangszerkészítő mester előadását arról, hogyan érdemes otthon karbantartani, ápolni otthon a hegedűt, ha azt akarja a gazdája, hogy meghálája a törődést és szép hangokat lehessen előcsalogatni belőle. A mester - látva hallgatósága figyelmét - egyre inkább belemelegedett a fafajták, enyvtípusok, a leggyakoribb sérülésfajták és a restaurálás nehézségeinek ecsetelésébe. Hallgatósága még az előadás befejezése után is ott maradt, megtapogatni az eszközöket, beleszimatolni a kellékekbe - és az egyedi hegedűkészítés régi világból itt maradt izgalmas világába.

A csellósok igazi örömzenélésre gyűltek össze a Fodor-teremben, méghozzá nemcsak a volt növendékek, az őket tanítók, hanem a hangszerrel még csak éppen ismerkedők is. Ez utóbbi volt a tátott szájjal figyelős pengető csapat, akik gyakran néztek aggódva tanárukra, Czékmány Szilviára, hogy nekik itt a sok magabiztosan játszó felnőtt közt mikor is kellene valamit csinálniuk. Akadt a csellósok soraiban olyan "álcázott" muzsikus, aki jó néhány éve letette a hangszert és új zenei karriert épített - ilyen például zeneiskolánk egyik magánének tanára, Lilik Judit. Jó néhányan évek óta nem játszottak közönség előtt. 

A jó hangulathoz sokat hozzáadott a műveket finom humorral dirigáló hangversenymester, Héja Benedek személyisége, aki nemcsak kiválóan összerendezgette csapatát, de még "saját szerzeményét", a Viva la musica fülhasogatóra áthangszerelt és magyarított változatát (Éljen a kis múzsa címmel) is betanította nekik.

A vonósok napját a Tóth Aladár Ifjúsági Szimfonikus Zenekar nyilvános próbája zárta - a vonós tanszak tanárainak közreműködésével. Előbb a szólampróbák, majd a "tutti" forró levegőjébe kukkanthatott be az érdeklődő közönség, hogy meghallgassa műsorukat, melyben egy későbbi bemutatóra készülve Beethoven Musik zu einem Ritterballett illetve Sibelius Valse triste című darabját adták elő.

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!