110 év híres zongorista tanárai és növendékei - kiállítás és koncert

110 év híres zongorista tanárai és növendékei címmel kiállítás nyílt február végén a Czövek Erna teremben. Ezután iskolánk két kiváló egykori növendéke, Benabdallah Marouan zongoraművész, és Fuentes Amador Buda, a Baseli Zeneakadémia hallgatója adott hangversenyt a tanszak Bösendorfer koncertek sorozata keretében.
 
A kiállítás 2 részre osztva mutatja be a 110 éves iskola legjelentősebb zongoratanár egyéniségeit és legnevesebb növendékeit, rövid életrajz kíséretében. 
 
(A képgaléria itt tekinthető meg.)
Az 1. rész 1903-tól, az alapítástól 1952 -ig, az államosításig tart, a 2. rész 1952-től napjainkig. Összekötő szálat képez a régi Fodor Zeneiskola és mai iskolánk között Jakuts Éva, dr. Jeney Sándorné személye, aki a Fodorban tanult, majd zongoratanári és zongoraművészi diplomája megszerzése után 38 éven át tanított a Tóth Aladár Zeneiskolában.
Az iskola államosításától napjainkig bemutató részében helyet kaptak az elmúlt évtizedek kiemelkedő pedagógusegyéniségei: Fehér Lászlóné (Gabi néni), Kovács Kálmánné (Babszi néni), és Aszalós Tünde.
A kiállítás fő üzenete a folyamatosság bemutatása, amit személyes jelenlétével az iskolánkból kikerült fiatal zongorista generáció két képviselője, Benabdallah Marouan, és Fuentes Amador Buda reprezentált, akik a kiállítás megnyitója után egy jó hangulatú beszélgetésen, majd a Bösendorfer koncert fellépőiként mutatkoztak be.
- Amador az én tanítványom volt - emlékszik vissza egykori növendékére H. Veres Zsuzsa zongoratanár -, majd tanulmányait a Bartók Konziban, Belák Erzsébet tanárnőnél folytatta. Onnan felvételizett Baselbe, ahol most harmadéves. Zeneszerzéssel is foglalkozik, de azért a "fő csapás" mégis csak a zongora. Amador a tanári pályám 35 évének az egyik legtehetségesebb növendéke volt, nagyon büszke vagyok rá. Vidéken fedezték őt föl, majd Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor közvetítésével került a Tóth Aladár Zeneiskolába, azért, hogy olyan közegben legyen, ahol vannak versenytársai, akik további fejlődésre inspirálják.
Marouan édesapja marokkói, édesanyja magyar, Marokkóban született, alapvetően Franciaországban él, de sokat van Amerikában és Marokkóban is. A Tóth Aladár Zeneiskolában Aszalós Tünde tanítványa volt, a Konziban Eckhardt Gábor volt az egyik tanára, utána a Zeneakadémián végzett. A világ legrangosabb koncerttermeiben lép fel, nemrég például a Carnegie Hall-ban adott koncertet. De sokat jár Észak-Afrikában és a Távol-Keleten is.
 
A 110 év híres zongorista tanárai és növendékei című kiállításra azokat a volt növendékeinket válogattuk be, akik zongoraművészi diplomával rendelkeznek és koncertező művészek - ismerteti a kiállítás kurátoraként szempontjait H.Veres Zsuzsa -. Ilyenből legtöbben a mostani ötvenes generáció tagjai. A fiatal generációt a kiállításon Benabdallah Marouan képviseli, aki világjáró koncertező művészként a tradíció folyamatosságát jeleníti meg. A legfiatalabbak közül sokan most még zeneakadémisták, de remélhetően komoly karrier előtt állnak.
A Bösendorfer-sorozatnak az a célja, hogy az egykori, híressé vált növendékek kapcsolata megmaradjon az alma materrel. Marouan nevét én régóta észben tartottam, és most láttam elérkezettnek az időt, hogy meghívjam. Tanára, Aszalós Tünde maga is szerepel a kiállításon, mint az egyik legkiválóbb tanára a zeneiskolánknak, aki szakkönyvet és zongoraiskolát is írt, szakfelügyelő volt, előadásokat tart. Méltó környezetben - Prunyi Ilona, Benkő Zoltán, Lantos István társaságában - látható a portréja.
 
A kiállítás háttérmunkálataiban Bogár Zsófia és Fenyősy Dorottya segítette H. Veres Zsuzsa munkáját.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!