Tóth Aladár Leánykar

A Tóth Aladár Leánykart Ispánkiné Gede Éva alapította iskolánk növendékeiből 1987-ben, azóta is ő az együttes vezetője. A kórus zongorakísérője 1992 óta Arató Ágnes.
A kórus kezdetben a zeneiskola rendezvényeit színesítette az Ifjúsági Zenekarral közös produkciókban, valamint részt vett a VI. kerületi általános iskolák kórusainak Éneklő Ifjúság hangversenyein, ahol minden alkalommal arany minősítést kapott. 
1994-ben a zeneiskola Operastúdiójával közösen bemutatták Benjamin Britten A kis kéményseprő című gyermekoperáját, melyet ezután többször is előadtak, többek között 1995-ben a Budapesten megrendezett IV. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon, a Bábszínházban. Az előadásról a Magyar Televízió felvételt készített. 
1997 óta  a kórus tagja az International Society for Children’s Choral & Performing Arts (ISCCPA) nemzetközi kórusszervezetnek, melynek jelmondata:

"Világ gyermekei harmóniában!”. Gyakran vendégszerepelnek külföldön, részt vesznek különböző nemzetközi rendezvényeken és fesztiválokon. Számos külföldi iskolával és együttessel tartanak fenn cserekapcsolatot. Több alkalommal jártak Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Németországban és Svájcban, melyek közül kiemelkedik a bécsi Városházán - Bécs város polgármesterének meghívására - 1999-ben adott karácsonyi hangversenyük, valamint lappföldi utazásuk, ahol a Mikulásnak is énekeltek. Két ízben vendégszerepeltek más földrészen is: 1997-ben az Egyesült Államokban, Arizona és Kalifornia több városában, majd 1999-ben Kínában és Hongkongban.
Önálló hangversenyekkel vagy közreműködőként rendszeresen fellép a kórus a zeneiskola, illetve Terézváros rendezvényein. 1997 óta minden évben templomi karácsonyi hangversenyt is tartanak.
 
2009 óta a Leánykar mellett működik egy Nőikar is, amelyben a régi kórustagok mellett fiatal kollégák is énekelnek. A Nőikar többek között két nagyszabású művet is előadott - a hangszeres tanárokból álló kamarazenekar kíséretével - Pergolesi Stabat Materét és Vivaldi Gloriáját.
A kórus hangversennyel ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát, 2013 áprilisában (a felvétel itt tekinthető meg). Kapcsolatot ápolnak cseh, német, norvég, svájci és svéd kórusokkal. 2017 áprilisában „Nosztalgia Koncerttel” ünnepelték meg, hogy 20 évvel ezelőtt jártak Amerikában, illetve 30 évvel ezelőtt alakult meg a kórus a zeneiskolában.
 
Három CD felvétel őrzi a hatalmas repertoár egy részét: 2002-ben készült el a „Karácsonyi koncert”; 2006-ban az „Elindultam szép hazámbul..”, 2018 májusában készült el  a harmadik felvétel „Angels’Carol” címmel, mely az elmúlt évek karácsonyi hangversenyein elhangzott kórusművekből nyújt válogatást.

Képes-zenés összeállításunk a kórus közel három évtizedes történetéről itt tekinthető meg.

 

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!