Ifjúsági zenekar

 

Iskolánkban régi hagyományai vannak a zenekari játéknak. Első együttesünket Fodor Ernő hozta létre 1908-ban, majd a későbbi évtizedekből is több dokumentum maradt fenn különböző vonós- és szimfonikus zenekarok munkájáról.

Jelenlegi zenekarunk 1986-ban alakult a vonóstanszak felsőbb évfolyamos növendékeiből, majd 1988-ban bővült szimfonikus zenekarrá, amikor a fa- és rézfúvós tanszakokon tanuló idősebb tanulókat is bevontuk a munkába. Fellépéseinkkel részt veszünk Budapest és szűkebb környezetünk, Terézváros zenei életében. Működésünk eddigi 22 éve alatt sikerrel képviseltük az iskolát különböző hazai és külföldi vendégszereplések és fesztiválok alkalmával, több neves nemzetközi és hazai verseny győztesei és díjazottjai és számos nagyszabású produkció résztvevői voltunk.

A zenekari munka fontos kiegészítője a hangszeres tanulmányoknak. Már a zenetanulás első éveiben is ösztönzi a gyerekeket a megszerzett tudás önálló alkalmazására, emellett együttműködésre, alkalmazkodásra, közösségi szellemre nevel. A zenekari játék során kiegészül növendékeink zenei műveltsége is, hiszen az itt megtanult művek ajtót nyitnak a kamara- és nagyzenekari élmények, tágabb értelemben a „felnőtt” zenélés felé.

Együttesünk repertoárja igen széles, a 18. századtól napjaink zenéjéig terjed. Egyszerűbb szimfonikus- és kamarazenekari műveket és átiratokat egyaránt játszunk, emellett gyakran lépünk fel együtt iskolánk kórusával, a Tóth Aladár Gyerekkarral is.

Munkánkban szinte valamennyi tanár részt vesz, hiszen a szimfonikus zene megszólaltatása sokféle (vonós, fúvós és ütős) hangszert igényel. Műsoraink összeállításában jelentős segítséget kapunk Serei Zsolt zeneszerzőtől, aki a zeneirodalom jelentős alkotásaiból számos – hangszertudásunknak és kamarazenei felkészültségünknek megfelelő – átiratot készített számunkra.

Együttesünket megalakulása óta Magyar Margit vezeti.

Legjelentősebb sikereink:

Budapesti Zenekari Fesztivál (1989: nívódíj; 1991: kiemelt nívódíj; 1994: nívódíj)

I. Országos Zenekari Fesztivál (Salgótarján, 1992: 1. díj)

IV. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál (Budapest, 1995)

Nemzetközi Ifjúsági Zenekari Fesztivál (Koppenhága, 1996)

45. Európai Zenei Verseny (Neerpelt, 1997, 1. díj)

V. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál (Barcelona, 1998)

IV. Országos Zenekari fesztivál (Abony, 1999: 2. díj)

VI. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál (Trondheim, 2000)

Eurotreff 2000, Ifjúsági Zenei Fesztivál (Waldürn, Baden-Württenberg és Magyarország közös millenniumi rendezvénye)

5o. Európai Zenei verseny (Neerpelt, 2002, 2. díj)

V. Országos Zenekari Fesztivál (Kecskemét, 2002, 1.díj)

Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenye (Budapest, 2005, 2. díj)

IX Európai Ifjúsági Fesztivál (Budapest, 2007)

Vendégszerepléseink:

Athén (1988)

Bad Friedrichshall (Németország, 1988, 1994)

Zaandam (Hollandia, 1993)

Krakkó (Lengyelország, 2006)

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!