Klarinét

 

A klarinét a fafúvós hangszercsalád legnagyobb hangterjedelmű tagja. Sokféle hangszín megszólaltatására képes, a széles ívű, lágy dallamoktól a rekedt jajgatásig. Szóló- és kamarairodalma egyaránt gazdag, emellett a 18. század második fele óta a szimfonikus zenekarnak is állandó szereplője. A hangszer teste általában fából készül és a könnyebb kezelhetőség kedvéért öt részre szedhető szét, így a tokkal együtt egy kisebb hátizsákban is elfér.
 
 

Ha szeretnél klarinétozni:

A klarinéttanulást az egyéni adottságoktól függően 9-10 éves korban lehet elkezdeni. Szükséges hozzá, hogy elég nagy legyen a kezed a billentyűk lefogásához, és maradandó első fogaid már teljes nagyságukban a helyükön legyenek. Jó, ha egy-két évet furulyázol (vagy más hangszert tanulsz) előtte, de kezdheted előtanulmányok nélkül is. Iskolánkban lehetőséget nyújtunk jó minőségű hangszerek kölcsönzésére.

Ha klarinétozni tanulsz:

Miután megszerezted a hangszer megszólaltatásához szükséges alapismereteket, szóló- és zongorakíséretes műveket egyaránt el tudsz majd játszani, szerepelhetsz növendékhangversenyeken, később pedig részt vehetsz kamaraművek megszólaltatásában vagy az iskolai Ifjúsági Zenekar munkájában.

Egy kis hangszertörténet:

A klarinét a fafúvós hangszercsalád legfiatalabb tagja. 1690 körül fejlesztették ki a pásztorsíp helyettesítésére. Mivel hangja ekkor még leginkább a kisméretű trombitára (clarino) hasonlított „kis clarino”-nak, azaz „clarinetto”-nak nevezték el. Hamarosan sokféle érzelem kifejezésére alkalmas lett, s hangszíne a puhán olvadótól a harsány, figyelemfelkeltő hatásokig terjedt. Elsőként Vivaldi használta zenekari- és szólóhangszerként, de sokszínű hangjának és virtuóz futamok megszólaltatására alkalmas mechanikájának köszönhetően a 18. század közepére már egész Európában népszerűvé vált. Mozartot elbűvölte a hangja, több nagyszerű művet írt rá, s szívesen alkalmazta zenekari hangszerként is. A klarinét a 19. századtól a szimfonikus zenekar állandó szereplője lett, később a szalon- és tánczenekarokban is gyakran feltűnt, s szívesen játszanak rajta a jazzmuzsikusok is.

A hangszeres jelentkezési lap innen tölthető le.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!