Gitár

 

A gitár pengetős hangszer. Szép, lágy formájú, nyolcasra emlékeztető teste és hat húrja van, nyakát ún. érintők tagolják. Szólójátékra és társas zenélésre egyaránt alkalmas. Gazdag irodalma a reneszánsztól napjainkig terjed.
 
 
Iskolánkban 33 éve működik gitár tanszak. A hangszer iránti érdeklődés évről évre növekedik, ma már közel hatvan gitáros növendékünk van.

 

Ha szeretnél gitározni:

A gitártanulást legjobb 8-9 éves korban elkezdeni, amikor már elég nagy a kezed a húrok lefogásához és elég erős vagy a hangszer megtartásához. Nem kötelező feltétel, de előnyt élvez az, aki iskolánkban már elvégezte a zenei előképzőt.
Gitártanulmányaid során a félévi és év végi vizsgák mellett növendékhangversenyeken is lehetőséged lesz megmutatni, hogyan haladsz, de indulhatsz zenei versenyeken és részt vehetsz a Gitárzenekar munkájában is. Nyaranta velünk jöhetsz zenei táborainkba is.
Ha nincs saját hangszered, iskolánkban lehetőséget nyújtunk jó minőségű gitárok kölcsönzésére.

Egy kis hangszertörténet:

A gitár perzsa eredetű hangszer, már időszámításunk előtt is játszottak rajta. Az arabok közvetítésével került Hispániába  a 15. században. Sokáig elsősorban a déli országok (Itália, Spanyolország, Portugália) jellegzetes hangszere volt, Európa többi részében főként a 18. század második felétől terjedt el. A mai klasszikus gitár modelljét a 19. században alkotta meg egy spanyol hangszerkészítő mester, addig sokféle húrozással és hangolással használták. A 20. század első évtizedei óta a jazzben is szívesen alkalmazzák, elektronikus változata pedig a pop- és rockegyüttesek állandó hangszerévé vált. A klasszikus gitár sokoldalúságának és szép hangjának köszönhetően ma már a világ minden táján népszerű, szóló- és a kamarairodalma egyaránt gazdag.

A hangszeres jelentkezési lap innen tölthető le.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!