Vizeli Máté

1988. szeptember 3-án születtem, Pécsett, de világéletemben Nagykanizsán laktam. Zenei érdeklődésem már nagyon korán megmutatkozott, hiszen alig 5 évesen kezdtem el hegedülni a nagykanizsai Farkas Ferenc Városi Zeneiskolában Plánder Katalinnál, majd Jakobovics Árpádnál. Ebben persze nagy szerepet játszott az is, hogy édesapám, Vizeli József és nagybátyám, Vizeli Balázs is prímás, úgyhogy mondhatni, folyamatos hegedűszó mellett nőttem fel. 12 évesen véglegesen a zenei – igaz, a családi hagyománnyal ellentétben a komolyzenei – pálya mellett döntöttem, ennek érdekében egy évig a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában tanultam Kertészné Véghelyi Krisztánál.
Körülbelül ekkor kezdett el komolyabban érdekelni a zeneszerzés is. 2003-ban felvételt nyertem a szintén budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Itt hegedű szakon Kertész István, zeneszerzés szakon Kocsár Miklós és Csemiczky Miklós tanítványa voltam. 2007-ben érettségiztem és felvételiztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2010-ben Bachelor diplomát szereztem, most Masteren másodéves hallgató vagyok, továbbra is Kertész István irányítása alatt. Igaz, nem hivatalosan, de a zeneszerzést is folytatom, állandó jelleggel komponálok, főként a komolyzene és a filmzene keretein belül. Az akadémiai évek alatt úgymond visszatért az életembe a népzene is, amelyet jelenleg ötödik éve a Góbé zenekar alapító tagjaként művelek. Fontosnak tartom a különböző zenei stílusok (komolyzene, népzene, jazz stb.) közötti kapcsolatok felfedezését és felhasználását, ugyanis véleményem szerint ezek egyidejű művelése sokkal inkább elősegíti az ember fejlődését, mintsem hogy hátráltatná, valamint szerintem nem állnak annyira messze egymástól, mint azt sokan gondolják vagy szeretnék.
Tervezem a doktoriskola (DLA) elvégzését is, amelynek ideje alatt főleg ennek a tárgykörnek a kutatásával, kidolgozásával és a klasszikus hegedűtechnikára való alkalmazásával szeretnék foglalkozni.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!