Szabadtéri hangverseny a Zeneakadémia előtt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terézváros legmagasabb rangú pedagógiai elismerésében részesült J. Dunavölgyi Mária

A kerület óvodáiban, iskoláiban dolgozó pedagógusokat köszöntötte az önkormányzat május 30-án, az Eötvös10 színháztermében. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere az önkormányzat, a szülők és a gyerekek nevében megköszönte a pedagógusok és az intézményvezetők egész éves munkáját, majd Simonffy Márta alpolgármesterrel J. Dunavölgyi Máriának, a Tóth Aladár Zeneiskola igazgatóhelyettesének - és Rakó Józsefnek, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatójának - átadta a kerület legrangosabb szakmai elismerését, a Terézváros közoktatásáért díjat. 
 
A jó zenetanár elsősorban is szereti a gyereket. Akkor is, ha nem okos, nem tehetséges, ha szófogadatlan, ha ellenszegül. Nem egy betörnivaló kiscsikót lát benne, akit mindenféle fortéllyal rá kell venni a gyakorlásra, hanem egy formálódó lelket, akit lehetősége van bevezetni egy csodálatos birodalomba: a hangok világába. A jó zenetanár kreatív. Hatalmas képzeletbeli kulcscsomóval jár, és mindig azt húzza elő, amelyik a gyerek aktuális pillanatában éppen belepasszol a zárba, ami a szívét nyitja. Zenét tanulni ugyanis csak nyitott szívvel lehet. Hogy éppen melyik ez a kulcs, azt a szíve súgja meg, és az a sok-sok hasonló helyzetben évek alatt felhalmozódott tapasztalata. A jó zenetanár olyan, mint a gyümölcs: érnie kell. Ugyanakkor a szíve örökké ifjú marad, hogy azt az odafordulást, amelyet egy kétszemélyes mester és tanítvány viszony megkíván, akkor is elő tudja hívni, ha az óra előtt éppen felbosszantották, vagy ha az egyéb teendők hullámai átcsapni készülnek a feje fölött.

Bővebben...

Így ünnepelünk mi ötévente, immár 115 éve

TAZI"Iskolánk gazdag múltját nyilvánosság elé tárni, nemzedékről, nemzedékre kötelességünk. Az egykori iskola munkájával meghatározta a magyar alapfokú hangszeres zenei nevelés fejlődését. Azzal, hogy az elődök emlékezetét őrizzük, egyúttal fejlesztjük a ma közösségi életét. A múltba való visszatekintések, az ünnepi alkalmak arra is jók, hogy a hétköznapoknak irányt mutassanak. Ha időnként felülről tekintünk rá az útra, amelyen járunk, tisztábban láthatjuk a jelen és a jövő feladatait." - foglalta össze az est egyik házigazdája, Lilik Judit, azt a törekvést, amely az egész 2018-19-es tanévünk vezérgondolata volt - iskolánk 115. évfordulóján.
 
 
Alkottak és tanítottak - 20-21. századi magyar zeneszerzők a zenepedagógiai pályán - e gondolat mentén állt össze a 115. év ünnepi zárókoncertjének több mint háromszáz gyerekszereplőt megmozgató műsora. Olyan zeneszerzők műveiből válogattunk, akik a Fodor Zeneiskola - és utódintézményei - falai közt tanítottak (illetve egyikük itt tanult), és zenepedagógusi tevékenységük mellett zeneszerzéssel is foglalkoztak. Kilenc zeneszerző alkotásait szólaltattuk meg május 27-én a Fővárosi Operett Színházban, az elhangzás sorrendjében Horváth Balázs, Weiner Leó, Bántai Vilmos, Kadosa Pál, Szokolay Sándor, Papp Lajos, Dobszay László, Béres János, Serei Zsolt műveit.

Bővebben...

"Alkottak és tanítottak"

A 115 éves Tóth Aladár Zeneiskola jubileumi tanévének záróporgramja 2019. május 27-én hétfőn 17.30 órakor lesz a Budapesti Operettszínházban (1065 Budapest, Nagymező u. 17.).
Az „Alkottak és tanítottak” 20-21. századi magyar zeneszerzők a zenepedagógiai pályán címmel rendezett hangversenyen az elhangzó művek zeneszerzői iskolánk egykori és jelenlegi tanárai: Bántai Vilmos, Béres János, Dobszay László, Horváth Balázs, Kadosa Pál, Papp Lajos, Serei Zsolt, Szokolay Sándor, Weiner Leó.

Példájuk – az alkotó tanár jelenléte az iskolában – hatással van növendékekre és kollégákra egyaránt. Az 1903-ban alapított Fodor Zeneiskola első tanszakai között volt a zeneszerzés is.  Napjainkban is egyik kiemelt feladatunknak tekintjük kortárs alkotások megszólaltatását, élő kapcsolat kialakítását zeneszerző és előadó között...
A műsorban közreműködnek: az iskola kórusai, zenekarai, hazai és nemzetközi versenyt nyert diákjai.
A jubileumi tanév fővédnökei: Hassay Zsófia, polgármester, Dr. Tolnai Marianna, tankerületi igazgató
A program támogatói: Budapesti Operettszínház, Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata, Belső-Pesti Tankerületi Központ,  Budapest Zongoraszalon, Tóth Aladár Alapítvány

 

 

Líra, rögtönzés, virtuozitás

2019. október 17. és 19. között elméleti és gyakorlati továbbképzést rendez iskolánk zongoratanárok részére. A három nap során a jelentkezők neves előadók segítségével gazdagíthatják ismereteiket általános pedagógiai és szakmódszertani témákban: többek között a lámpaláz, tanári perfekcionizmus, tanári-szülői ráhatás, valamint a romantikus művek és az ezeket elősegítő karakterdarabok tanításának kérdéseiben. A szakmai előadásokat követő mesterkurzusok a növendékek és felkészítő tanáraik következő tanévi versenyfelkészítéseit támogatja.

Előadók:

Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoraművész-tanár, a Liszt Ferenc Zeneiskola AMI (Pécs) és a Pécsi Művészeti Szakgimnázium zongoratanára, a PTE gyakorlatvezető tanára
Szilasi Alex Liszt-díjas zongoraművész, egyetemi tanársegéd

(Károli Gáspár Református Egyetem)
Hruska Emese PhD zenepszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa.

A mesterkurzusokra jelentkezni – a növendékek aktív, valamint a kollégák passzív részvételével – 2019 szeptemberétől lehet a Tóth Aladár Zeneiskola honlapjáról letölthető jelentkezési lap elküldésével.
Részvételi díj: 5000 Ft / képzési nap.  Zenetanárok részére a (277/1997 (XII.22.) korm. rendelet alapján  a részvételről 5 órás igazolás kérhető.  A kurzusok a Metronom Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében  30 órás továbbképzésként is elvégezhetők, melynek díja: 25.000 Ft.  További részletek:  www.metronomkepzes.hu

Várjuk aktív és passzív résztvevők jelentkezését!

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!