A Tóth Aladár Zeneiskola Terézváros ékessége (2006)

Összeállítás zeneiskolánkról a Helyi Théma 2006. március 15-i ünnepi számában, Kocsissal, Kokassal muzsikáltak főcímmel.

"Nemcsak szorgalommal, kedvvel is" (2009)

Főhajtás Tóth Aladár emléke előtt

 

Ha embernek születtél, zenére termettél..." Aki ezt mondta, a legmagasabb szinten beszélte azt a nyelvet, amelyen a zenéről szólni lehet. Tóth Aladár, az egyik legkifinomultabb ízlésű magyar zenekritikus 115 éve született.
Nem véletlenül Tóth Aladárt választotta névadójául a Tóth Aladár Zeneiskola. A zenekritikus - akinek neve a Magyar Állami Operaház egyik jelentős korszakát is fémjelzi - nem vájtfülű kiváltságosok elit szórakozásának tekintette a muzsikát, hanem ember voltunk kifejeződésének: úgy vélte, aki a zenét műveli és élvezi, legbelső késztetésének enged.
Az idei év nemcsak a kiváló zenetudós születésének évfordulója, de a zeneiskola alapításának a 110 éves jubileuma is. Ez alkalomból zarándokoltak a Szent István parki emléktáblához a VI. és a XIII. kerület önkormányzat, valamint az Operaház, a zeneiskola és a család képviselői.
Magyar Margit, a zeneiskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket a jubileumi év első nyilvános ünnepi eseményén, és kiemelte a kettős évforduló jelentőségét. Tóth Aladár egész munkássága mintául szolgálhat arra, hogy ha a gondolkodás vezérli a cselekvést, akkor jó úton járunk, és a róla elnevezett iskolának mi más lehetne a vezérlőelve, mint az ő gondolata: „ha embernek születtél, zenére termettél".
A teljes cikket itt olvashatja el.

Gyerekek színpadon és nézőtéren (2012)

Cikk a Művészetek Palotája Iskoláskoncertek című rendezvénysorozatáról, benne egy összeállítás zeneiskolánkról a Müpa Magazin 57-58. oldalán

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!