A Magyar Rádió Zenei Együttesek decemberi programjai

Az MR Zenei Együttesek fiataloknak szóló sorozatának első része, Mi a klasszikus zene? címmel december 3-án, szombaton 11 és 14 órakor lesz a BMC-ben. A MR Szimfonikusokat Cser Ádám vezényli.
 
 
A sorozat célja a legalapvetőbb zenei kérdések felvetése, tárgyalása: a klasszikus zene kialakulása, érzékletes zenei példákon, műrészleteken keresztül és művek összehasonlításával. Az interaktív előadáson a közönség aktív közreműködésével jön létre a produkció.
Műsoron: Johann Pachelbel: D-dúr kánon, Antonio Vivaldi: g-moll concerto RV156, Felix Mendelssohn: c-moll vonósszimfónia No.13, W. A. Mozart: Esz-dúr szimfónia K16. II.tétel, W. A. Mozart: Figaro házassága nyitány KV492, J. S. Bach: D-dúr zenekari szvit No.3. – Air, Edward Grieg: Holberg szvit op.40 No.4. – Air, Felix Mendelssohn: Hebridák nyitány op.26., Johannes Brahms: III.szimfónia - III.tétel, Gustav Mahler: Adagietto az V.szimfóniából
 
Idén is fellépnek a BMC-ben december 11-én 16 órától a Magyar Rádió Gyermekkórusának legfiatalabb tagjai. A Picurkák kórusa nem csupán énekhanggal, de hangszerjátékkal is ünnepi hangulatot varázsol. Az Adventi hangversenyre Jézus születésének eseményeit felelevenítő betlehemes népi játékkal készülnek, nemcsak énekkel, hanem hangszeres produkciókkal is.
 
December 13-án, a Sapszon bérlet második előadása a Magnificat lesz – Egy együttes, több kórus alcímmel a Pesti Vigadóban, 19.30 órától. Az énekkart Erdei Péter, a Kodály-módszer világszerte elismert oktatója, a Kecskeméti Kodály Zenepedagógia Intézet egykori főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára vezényli.
Műsoron: Pärt: Magnificat, Hans Koessler: Der 46. Psalm, Kodály: Miserere, Busto: O magnum mysterium, Gyöngyösi: Magnificat, Reger: Vater unser, Pärt: The Deer’s Cry.
 
December 20-án két előadás várja a közönséget a Zeneakadémián:
16 órától a Magyar Rádió Gyermekkórusa (Picurkák, Palánták, Nagykórus és Leánykar) tart karácsonyi koncertet az Advent jegyében. Valamint válogatást hallgathatnak meg egyetemes európai és magyar szerzők karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó gyermekkari műveiből.
19.30 kezdéssel közös karácsonyi koncertet ad a Szimfonikus Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkórus.
Tóth Péter és Vajda János műveit annak az időszaknak a zeneisége inspirálta, mely még természetes átjárást biztosított a komponált művészi zene és a népzene között. Műsoron: Bach: C-dúr zenekari szvit, BWV 1066, Tóth Péter: Karácsonyi kantáta, Vajda János: Karácsonyi concerto.
 
Jegyek kaphatók az MTVA Rádió- és Televízió Történeti Kiállítóhelyen (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8-10., a Zeneakadémia jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.), illetve a jegymester webáruházban.
 
További információ a Magyar Rádió Zenei Együttesek facebook oldalán.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!