Családi és ifjúsági programok a Művészetek Palotájában

A Müpa kiemelten fontos küldetésének tekinti, hogy szerepet vállaljon az elkövetkező nemzedédek koncertlátogatóinak nevelésében. Ez a tevékenység nem azonos a koncerttermek műsorában régóta rendszeresen jelen lévő hagyományos gyermekhangversenyekkel, hanem az azok mellett megjelenő, a hangsúlyt az ismeretterjesztésről az élményre, kreativitásra és interakcióra helyező, újszerű programokról van szó.

Figyelmükbe ajánljuk a Művészetek Palotája gyermekeknek és szüleiknek, valamint az ifjúságnak szóló aktuális programkínálatát a 2015-2016. tanév II. félévében is!

 

CIFRA PALOTA - Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek. Zenés tánc- és mese-előadások, zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő játékok. Időpontok: minden vasárnap 10 órától az Előcsarnokban. Korosztály: 0-12 év. A vasárnaponként megrendezett Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon megjelenő zenés, tánc- és mese-előadások és az Előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a program heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. A belépés díjtalan.

MINIMATINÉ - Zenés-verses-dramatikus előadások kisgyermekeknek
Időpontok
: kéthetente szombaton 11 órától az Üvegteremben. Korosztály: 3-8 év. Óvodás-kisiskolás korúaknak szóló sorozat, melyben mesék, versek, lírai hangvételű történetek elevenednek meg az Üvegterem közelséget teremtő színpadán dramatikus eszközökkel, a zenével egységben, a zene által, jellemzően nem didaktikus, hanem szórakoztató és artisztikus jelleggel.

2016. május 14. szombat 11.00-12.00 óra: A rút kiskacsa Andersen meséjét bábszínpadra alkalmazta Zalán Tibor. A MUPA rendezvényét 3-8 éves korosztály számára ajánlja. Részletes információk itt olvashatók.

ZENEBONA – NE CSAK HALLGASD! – Kreatív játékok a hangokkal és hangszerekkel. Improvizációra, zenei kreativitásra épülő foglalkozások, ismerkedés a hangszerekkel, hangszerkészítés. A Müpa épületében 15-20 fős csoportok számára szervezett foglalkozások résztvevői zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” és az együttes zenélés örömét. Időpontok: szombat délelőttök 11.00 órától a Lépcsőteremben. A tárgyalt hangszercsoportok, a készíthető hangszerek: 2016. május 14.: Rezgő testek –Idiofon hangszerek: maracas, tikfa; 2016. április 30.: Rezgő hártyák – Membranofon hangszerek: mirliton, cserépdob; 2016. március 26.:Rezgő szálak – Chordofon hangszerek: zenélőíj, monochord; május 28.:Rezgő levegő – Aerofon hangszerek: ajaksíp, nyelvsíp (szívószál-oboa), búgattyú. Részletes információk itt olvashatók.

MUS-E – Kreatív zenés foglalkozások: Különböző művészeti ágak (zene, tánc- és színházművészet, képzőművészet) találkozása a zenéhez kapcsolódó kreatív tevékenységben.  Időpontok: Minden második szombaton 16 órától (január 30., február 13. és 27., március 12. és 26., április 30., május 14. és 28.) a Lépcsőteremben. Korosztály: 8-12 év. A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére, továbbgondolására. A programban résztvevő hivatásos művészek különböző művészeti ágak (zene, tánc- és színházművészet, képzőművészet) képviselői, vezetésükkel e művészeti ágak találkoznak zenéhez kapcsolódó kreatív tevékenységben. További információk itt olvashatók.

HANG-SZER-SZÁM - Főszerepben a zene „szerszámai” – a hangszerek (autentikus élőzene, hangszerbemutatóval). A félévenként egy-egy témakört (klasszikus, népi, világzenei hangszerek, billentyűs vagy ütőhangszerek) bemutató sorozatban a zene „szerszámaival”, a hangszerekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók, autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok moderálásával. Időpontok: Havonta egyszer szombaton 11 órától az Üvegteremben. Korosztály: 8-12 év. 2016. február 20. Utazás Symphoniába - Fafúvósok; 2016. március 19. Utazás Symphoniába – Rézfúvósok; 2016. április 2. Utazás Symphoniába – A zenekar. További információk itt olvashatók.

MATINÉKONCERTEK-  Tematikus hangversenysorozat iskoláskorúaknak. Zeneművészek által moderált előadások, komplex zenei élmény, műfaji sokszínűség. Időpontok: Havonta egy alkalommal, vasárnap 11 órától a Fesztivál Színházban. Korosztály: 10-14 év. Iskoláskorú gyerekeknek és családjuknak szólnak a Matinékoncertek. A tematikusan szerkesztett koncertek minden félévben egy-egy téma köré rendeződnek. Az iskolás korosztály befogadási képességeihez igazított tematikus sorozat, melynek magas zenei színvonalú, vizuális elemekkel kiegészített előadásait jó előadói képességgel rendelkező, gyerekekkel jól kommunikáló zenészek moderálják, a hangsúlyt az élményszerűségre helyezi, az ismeretterjesztő-jelleget kerülve.

2016. április 10.  11.00-13.00 óra: Zenekari ábécé - Britten: Fiatalok zenei kalauza. Közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel Hollerung Gábor. Részletes információk.

2016. május 15. vasárnap 11.00-13.00 Mi van ma? Pünköskölő Közreműködik a Turai Ifjúsági és Hagyományőrző Táncegyüttes, valamint a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes. Részletes információk.
HANGULAT JUNIOR

A Művészetek Palotája új sorozatot indít az évek óta sikeres működő Hangulatkoncertek mintájára kimondottan az iskolás korosztály számára. A szombat délutáni hangversenyeken a Zenekakadémia hallgatói adnak koncerteket. 
2016. április 9-én szombaton 15.00-15.45 óráig Chopin-kedés - sopánkodás? Sírjunk, kacagjunk a romantikusokkal címmel várják a 10-16 éves fiatalokat. Moderátor: Eckhardt Gábor zongoraművész, az LFZE tanára. További információk itt olvashatók.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!