Konferencia és kiállítás Farkas Ferenc zeneszerző emlékére

Szeptember 10-én nyílik a 20. századi magyar zenetörténet kiemelkedő alakjának, Farkas Ferenc (1905–2000) zeneszerzőnek - születése 110. évfordulója alkalmából - emléket állító kiállítás,melynek megnyitójaként a nagyközönség előtt is nyitva álló, félnapos konferenciát rendeznek.
 
Farkas Ferenc neve manapság talán inkább csak a szakmabelieknek ismerős, tucatnyi klasszikus filmzenéjével azonban az idősebb generáció alighanem valamennyi tagja találkozhatott, s emellett a Zeneakadémia rendkívüli hatású zeneszerzés-professzoraként végzett munkája is méltó a figyelemre
A hat előadást magában foglaló konferenciánk első felében Farkas tanári tevékenységéről, "zenei polihisztorságáról" és önmenedzseléséről esik szó, a szünet után pedig Weöres Sándorral való kapcsolatát, az 1950-ben Kossuth-díjjal jutalmazott Csinom Palkót, valamint a zeneszerző itáliai kapcsolatait (különös tekintettel a Márai Sándor Vendégjáték Bolzanóban c. darabja alapján készült Egy úr Velencében c. operára) elemzik az előadók.
 
 
A konferencia programja az Országos Széchenyi Könyvtár honlapján tekinthető meg.
 
Farkas Ferenc példás rendben megőrzött szerzői hagyatéka az idén került fia, Farkas András karmester ajándékaként a nemzeti könyvtárba. Az életmű keresztmetszetét nyújtó – egyszersmind pedig számos személyes vonatkozású kuriózumot bemutató – kamarakiállításon a nagyközönség első ízben ismerheti meg e gazdag gyűjtemény néhány kiemelkedő dokumentumát.
 
A kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Zeneműtárában 2015. november 28-ig tekinthető meg.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!