Töltsük a vasárnapot Bach-hal!

Az igen népszerű zenei maratonokat minden évben a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotájának közös produkciójaként élvezheti a közönség. Ezúttal J. S. Bach iránti hódolatukat fejezik ki kiváló magyar muzsikusok azzal, hogy közel 13 órás maratoni koncerten játsszák el válogatott műveit. A BACH-MARATON rendezvényén két TAZI-növendék is fellép.
 
A koncert időpontja: 2014. február 2.
 
Helyszínek: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Fesztivál Színház, Előadóterem
 
Művészeti vezető: Fischer Iván
 
„Johann Sebastian Bach az európai kultúrtörténet legnagyobb csodája: nem szorul se népszerűsítésre, se méltatásra. Kortársai közül messze kimagasló óriás, későbbi generációk meghatározó inspirációja, példaképe. Egy muzsikus egész életében ünnepli Bach művészetét, ezt a rajongást osztjuk meg egy napon a közönséggel.” Fischer Iván
 
„…Bach egy olyan jelenség, akit csak a legnagyobbakhoz lehet mérni. Homéroszhoz, Dantéhoz vagy Shakespeare-hez.” Kodály Zoltán
 
Az első maratont 2008-ban rendezték, Pjotr Iljics Csajkovszkij műveiből. A következő években Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, illetve legutóbb Bartók műveiből állították össze a tízezres hallgatóságot megmozgató maratonok műsorát. A 2014-es maraton főszereplőjéül Fischer Iván a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszát, Johann Sebastian Bachot választotta - magyar és külföldi vendégek tisztelegnek a zeneóriás előtt, tizenegy koncertnyi műsort kínál a Bach-maraton, többek között olyan művészek tolmácsolásában, mint Varnus Xavér, Kelemen Barnabás, Fassang László, Pivon Gabriella, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Perényi Miklós. A napot hagyományosan a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván zárja.
A világ tíz legjobb komolyzenei együttese között számon tartott, most harmincéves zenekar - amelynek tavalyi, Müpa-beli Figaro előadását a New York magazin 2013 legjobb operaelőadásának választotta - a diadalmas és fenséges Magnificattal teszi fel a koronát a közel 13 órás programsorozatra.
A részletes programot itt lehet megtekinteni.
 
A koncert délelőttjén két növendékünk is fellép: Szedmák Eszter (tanára: Eckhardt Gábor) és Karakas Benedek (tanára: Réti Tamás).
 
A maratoni koncertre minden jegy elkelt, de az eseménysorozat egész nap követhető HD-minőségben a Müpa honlapján. Az élőben vágott, többkamerás közvetítés folyamatos lesz 10-22 óráig.
 
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!