Születésnapi ajándékot kapott a TAZI

Iskolánk két csodálatos műalkotással gazdagodott: Barabás Márton festőművésztől zongorakalapácsok ihlette síkplasztikát kaptunk ajándékba, amely mostantól a TAZI Fodor-termének elülső falát díszíti. A "párját" letétbe kaptuk meg - kiállítás céljára időnként odaadjuk.
 
Barabás Márton zongoraszobrait egy kidobott és szétszedett pianínó látványa ihlette, tudtuk meg a művésztől a szobrok ünnepélyes átadásakor - a tantestületi tanévnyitó ünnepségünkön.
 
 
- Gyerekkoromban, mint sokan mások, én is tanultam zongorázni. Később a festés, szobrászkodás vált fontossá számomra, miközben zeneszerető ember maradtam. Kaposváron, a színház mellett láttam az első kidobott pianínót még Képzőművészeti Főiskolás koromban.
Drámainak éreztem a szétesett hangszer  látványát, de rácsodálkoztam a belső csappantyúk, a helyükről kimozdult billentyűk szépségére is.
A második zongorát egy budafoki iskola udvarán találtam. Ennek a fedelére festettem az első zongoraképemet "Nadrágba bújt felhő" címmel. A kép 1980-ban szerepelt a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában és ma a Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményében található. Mostanság a zongora billentyűzetéből és belső mechanikájából készítek szobrokat, kisplasztikákat.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!