Yair Kless a TAZI-ban

Világhírű hegedűművész vendégtanár a TAZI-ban
 
Hegedű továbbképzést tart a TAZI-ban és a Konziban a világhírű hegedűművész, Yair Kless - a tel-avivi Buchmann-Mehta School of Music professzora.
 
Mind az alapfokú hegedűtanárok, mind a hegedülni tanuló növendékek részére kiváló lehetőség tudásuk elmélyítésére az a néhány óra, amelyben a kiváló hegedűművész-tanár módzsertani előadást és bemutató órát tart.
Yair Kless Izraelben született és kis gyermekként kezdett el hegedülni. Tanulmányait Izraelben a Tel Aviv Zeneakadémián, majd Brüsszelben a Királyi Konzervatóriumban, és a La Chapelle Musicale Reine Elisabeth Főiskolán Gertler Endrénél végezte.
 
 
Még mindig aktívan koncertezik szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt, hatalmas repertoárja a barokktól a modern zenéig terjed. Számos mű premierje Kapcsolódik a nevéhez, melyek közül néhányat külön a számára írtak.
 
Yair Kless volt az egyik alapító tagja a Sol-La-Re vonósnégyesnek, melynek felvételein jelentős izraeli zeneszerzők kompozíciói szerepelnek. Tagja volt az izraeli Barokk Együttesnek, amellyel szerte a világon turnézott, felléptek többek között a rangos Salzburgi Ünnepi Játékokon. Más együttesek is fűződnek Yair Kless nevéhez: a Tel-Aviv Piano Quartet, New Art Trio, és a Modus Trio. Gyakran lép fel együtt fiával, Eyal Kless hegedűművésszel. Olyan kiemelkedő kamarazenei partnerekkel koncertezik, mint Nadia Reisenberg, Pnina Salzman, Shoshana Rudiakov, Arie Vardi, Victor Derevianko, Frank Wibout.
 
Yair Kless egyike a legjelentősebb és legelismertebb tanároknak világszerte, növendékei sikeresek szóló és kamarazenei versenyeken, számos koncertmesteri és tanári állást töltenek be rangos zenekarokban, akadémiákon.
Yair Kless a Buchmann-Mehta School of Music, Tel Aviv, professzora, továbbá tanít a Grazi Kunstuniversität, valamint a RNCM Manchester főiskolákon. Minden évben részt vesz számos rangos fesztiválon, mesterkurzusokat ad a Salzburgi Nyári Akadémián, az USA-ban, Oroszországban, a Távol-Keleten, Ausztráliában és Dél-Amerikában. Rendszeresen zsűrizik nemzetközi hegedűversenyeken.
 
A módszertani előadás és bemutató tanítás időpontjai:
Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (Konzi)május 22. szerda 15.00-18.00 óra.
Tóth Aladár Zeneiskola, Fodor-terem
május 23. csütörtök 10.00-13.00.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!