Telt ház, mosolygó közönség - sikert aratott a legutóbbi Bösendorfer koncertünk

Elsőként Málnai Leventével Schubert egyik dalát adták elő. Levente polgári foglalkozása: vezérigazgató, egy nagy cégnél dolgozik, mellette nagy szenvedéllyel énekel. Fellépett Éva esküvőjén is, de akkor nem a menyasszony kísérte, hanem Kocsis Zoltán.

Éva második vendége Lugosi Bálint harsonás volt. Hajdan együtt végezték el a konzervatóriumot, de aztán Bálint életében volt egy hosszabb - 13 év - kihagyás. Betegség folytán csaknem lebénult a szája, de mint mondja, sosem adta föl, mindig tudta, hogy fog még zenekarban ülni. Évával az amerikai Richard Peaslee Az idő nyilai című művét adták elő.

Eckhard Gábor olykor visszavette házigazdai szerepét, és Bauernfeinf Évában kitűnő beszélgetőtársra lelt. Kiderült például, hogy Évának egymás után születtek a gyermekei, ezért küzdelmes volt megoldania az otthoni gyakorlást - bár a zongora, mint pelenkázó- és búvóhely is jó szolgálatot tett a családnak. Éva a Goldberg-variációkkal tartotta szinten magát - nyolc hónapos terhesen tanulta meg, és ma is eljátssza mindennap. Mihály ma már nagyfiú, és nem emlékszik, de a mama állítja, hogy a gyerekekre jól hatott Bach muzsikája, valahányszor elkezdte játszani, Misi elcsendesedett.

Mivel Eckhardt Gábor általában nehezen állja meg, hogy ha erre alkalmat lát, meg ne próbálja kicsit szélesíteni közönsége zenei műveltségét, megtudhattuk tőle, hogy az egy témára írt 30 variáció Bach egyik legnehezebb, egyúttal - legalábbis anyagilag - legsikeresebb műve: a Goldberg-variációkért élete legnagyobb gázsiját kapta a mester.

 

Éva végül ezúttal nem a Goldberg-variációkat játszotta, hanem egy Chopin-etűdöt.

Következő vendége szintén zeneiskolánk egykori növendéke és mai tanára: Scholz Melinda Bántai Vilmos növendékeként kezdte fuvolista pályfutását, ma pedig maga is itt tanít az alma materben. Poulenc (Anouilh A szerelem útjai című versére írt) dalát játszották.

Ahogyan a közönség sejthette is, Bauernfeind Éva műsora nem érhetett véget a nagy kedvenc, Bach muzsikája nélkül. Rabovay Júlia hegedűművésszel a c-moll szonáta két utolsó tételét adták elő.

- Nem tudhatjuk, mi lesz a túlvilágon - osztotta meg a közönséggel legmélyebb meggyőződését Éva -, de hogy Bach-muzsika lesz, abban biztos vagyok.

A Bösendorfer-sorozat márciusi hangversenyéről készült fotók itt tekinthetők meg.

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!