Balogh Katalin tanárnőre emlékezünk

Balogh Katalin 1980 és 2002 között nevelte iskolánkban a zene és a fuvolázás szeretetére növendékeit. Vékony alakjára, kissé zárkózott, humorral átitatott egyéniségére élénken emlékezünk.
Bár közel két évtizede a Józsefvárosi Zeneiskola fuvolatanára lett, kapcsolatát nem szakította meg kollégáival, figyelte az itt folyó szakmai munkát. Érdeklődése, érzékenysége sok kisgyermeknek segítette fejlődését.
Utolsó munkahelyének - a Józsefvárosi Zeneiskolának - nekrológját itt olvashatják.
Fiatalon hagyta el földi útját. Emlékét kollégáinkkal együtt megőrizzük.

Magyar Margit és a Tóth Aladár Zeneiskola tantestülete

 

 

10 éves a Jazz tanszak

2019. január 7-én hétfőn 18.00 órától interaktív jazztörténeti előadással ünnepel a tanszak. Ritmusjátékokkal és élőzenei kísérettel ismerkedhetnek az érdeklődők a jazz-zene történetével. A korszakokról és stílusjegyekről Márkus Tibor tart előadást. Közreműködnek a tanszak tanárai. A program tavasszal folytatódik.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Helyszín: a Fodor-terem. A plakát itt tekinthető meg.
 

 

 

 

Együtteseink hangversenye

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt

2018. december 15-én szombaton 16:00 órától együtteseink hagyományos Adventi hangversenyére.

Helyszín: a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium Díszterme (Városligeti fasor 17-21.)
A jubileumi tanév kiemelt rendezvényén fellépnek az iskola együttesei: az Ütőegyüttes, a Tücsökzenekar,   a Fuvolaegyüttes, a Tóth Aladár Kamarakórus,              az Ifjúsági Zenekar és a Klarinétzenekar.
A hangverseny műsora itt olvasható. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Elhunyt Barth Márta

A zeneiskolai könyvtár hálózat kialakítója, a zenei könyvtárosi képzés főiskolai bevezetését előkészítő, iskolánk egykori igazgató-helyettese, zongora és szolfézstanár 2018. október 15-én hunyt el.
2008-ban történt nyugállományban vonulásáig gondozta iskolai könyvtárunkat.

„Az élők szíve, a holtak igazi temetője.”
(Tacitus)

Barth Márta közel tíz éve nem járt már be a könyvtárba. Előtte közel félévszázadig tanította hittel, lelkesedéssel a legkisebbeket az éneklés szeretetére, a szolfézs rejtelmeire vagy tanítványait a zongorázás örömére.  Közben néhány évig a tanárok munkáját is irányította igazgató-helyettesként. Szerteágazó érdeklődése, figyelme a fiatalok iránt meghatározta mindennapjait.
Ez a figyelem vezette oda, hogy a zeneiskolák könyvtári működését létrehozza, felsőfokú képzési programot indítson el, kialakítsa azt a hálózatot, melynek egyik meghatározó helye lett könyvtárunk. Vezetésével bővült ki a kottatár, mely napjainkra közel tízezer kötettel segíti a zeneoktatást.

Munkája nyomán találtuk meg iskolánk teljes történetét, melynek részletei képekben és írásokban a folyosókon látható tablókra kerültek. Könyvtárunk egykori vezetőjének munkássága is lehetővé tette, hogy megismerjük az egykori Fodor történetét, szélesre tárva múltunk kapuját. Utoljára éppen e tablók ünnepélyes megjelenésekor - 2014-ben - találkozhattunk közösen.

Barth Márta 2018. október 15-én hunyt el. Minden, - ami vele kapcsolatba került - alakot öltött. Formát és tartalmat adott. Szívünkben őrizzük most tovább, s az utolsó keretet is együtt alakítjuk, mikor kívánságának megfelelően 2018. november 14-én 18 órakor összegyűlünk Reá emlékezni a Kada utcai Szent Család templomba.

Magyar Margit

 

Tóth Aladár és a Tóth Aladár Zeneiskola a számok tükrében...

115 éve alapított iskolánk 50 éve kerületi állami zeneiskolaként működik Terézvárosban, névadónk - Tóth Aladár zeneesztéta, az Operaház egykori igazgatója - 120 éve született. 2018. október 18-án, jubileumi tanévünk első nyilvános rendezvényén Tóth Aladárra emlékezünk, halálának 50. évfordulóján.

 

2018. október 18. csütörtök

11.00 óra   Koszorúzás a Farkasréti temetőben

17.00 óra   Film- és könyvbemutató

(Helyszín: a Tóth Aladár Zeneiskola Fodor-terme)

Résztvevők: Maria Reichardt (Tóth Mária), Karczag Márton főemléktáros (Magyar Állami Operaház), az "Aranykalickában – Tóth Aladár életműve" című könyv szerzője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester.

Közreműködnek iskolánk egykori és jelenlegi tanulói, a Virtuózok nyertesei: Magyar Valentin - zongora és Gertler Teo - hegedű.

A délutáni program díszvendégei: Maria Reichardt (Tóth Mária) és prof. Dr. Christian Reichardt 
 

A program védnökei: Hassay Zsófia, Budapest-Terézváros polgármestere, valamint dr. Tolnai Marianna, a Belső-Pesti Tankerület igazgatója
A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.

 

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!