Bösendorfer koncertek az Alma Materben sorozatunk vendége: Foskolos Bettina és Fehér Norbert

Ismét két volt növendékünk lesz a vendége a Bösendorfer koncertek az Alma Materben című rendezvénysorozatunknak 2020. február 20-án 17 óra 30-kor.

Műsoruk itt tölthető le.

Foskolos Bettina a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Karának zongoraművész szakán másodéves.

Bár gyermekkora óta énekel az Operaház Gyermekkarában, a pályaválasztás nem volt kérdés. Nagyjából 7 évesen eldőlt, amikor használatba vette otthon a zongorát. Hegedűművész édesapja mellett adódott volna pedig a vonós-pálya, de Bettina saját utat választott, amihez otthon azonnal – és azóta is mindig mindenhez – maximális támogatást kapott.

 

Az általános iskolát ének tagozaton végezte, a Tóth Aladár Zeneiskolában pedig Horváth Vilmosné szárnyai alá került.
 
- Marika néninek nagyon sokat köszönhetek. Több volt ő nekem az első zongoratanáromnál - mintha a nagymamám lett volna. Az utolsó pillanatig figyelemmel kísért a pályámon.
Bettina zenei tanulmányait a Bartók Konziban folytatta. Alapdiplomáját a győri zeneművészeti egyetemen jövőre szerzi meg – tanára Réti Balázs -, utána a Zeneakadémia korrepetitori mesterszakára felvételizik. Bár nem különösebben lámpalázas, a Konziban tudatosult benne, hogy nem annyira a szólista karrier az álma, inkább kísérni szeret. Ezt például az édesapjával közös koncerteken is gyakorolhatja – legközelebb a Vakok Intézete Nádor-termében lépnek fel együtt, igaz, nem egy darabban.
- Apával muzsikálni nagyobb kihívás. Egyrészt, vele elengedettebb vagyok, másrészt jobban izgulok, hogy hozzá méltó színvonalon játsszam, és el ne rontsam.
Bettina most úgy érzi, az Operaház korrepetitoraként mondhatná el magáról, hogy elérte, amiről álmodott – persze addig még akárhogyan is alakulhat az élete.
- Menni kell előre, és a lehetőségeket majd kínálja az élet - mondja.
Leginkább a romantikus zeneirodalmat szereti – legnagyobb kedvencei Chopin (akitől a koncerten két darabot is fog játszani), és Rachmaninov.
 
Fehér Norbert is a romantikus szerzőkért rajong, kedvenc szerzői Chopin, Liszt - műsorában két Liszt-mű is szerepel. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen másodéves, tanárai Dráfi Kálmán és Balázs János.
Norbert sem az apai örökséget folytatta, legalábbis hangszerválasztás terén. A zenei képességet viszont annál inkább örökölte cimbalomművész édesapjától, és bátyjával együtt a zongorával próbált szerencsét – kimagasló sikerrel. 5-6 éves korában Szilágyi Katalinnál kezdett zongorázni a Tóth Aladár Zeneiskolában. Tanulmányait a Bartók Konziban Kékesi Juditnál folytatta. Norbertet bátyjához hasonlóan a zenetanítás is vonzza, jelenleg is vannak magántanítványai. De elsősorban a zongoraművészi pályán készül lehetőség szerint minél inkább megközelíteni bálványait, Cziffra Györgyöt és Szvjatoszlav Richtert.
 
A közeljövőben egy olyan koncerten fog fellépni – egy hegedűművésszel együtt -, amelyet a Rotary Klub szervez külföldön.
 
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!