Magas szakmai színvonalú örömzenélésként értékelte a zsűri az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivált

Az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivált azzal a céllal rendezte meg zeneiskolánk, hogy a közönség megismerkedhessen új magyar kamarazenei művekkel, illetve a szakma lehetőséget kapjon arra, hogy a kortárs zenepedagógiával foglalkozók tapasztalatokat cserélhessenek egymással. A rendezvény szakmai védnöke és a zsűri elnöke is sikeresnek és magas színvonalúnak értékelte a produkciókat: a darabválasztást és a gyerekek felkészültségét egyaránt, valamint értékelte azt a látható örömöt, amelyet a kortárs zenével való találkozás jelentett a növendékeknek.
 
Már ezen első alkalommal - számos egészen friss mű mellett - elhangzott két ősbemutató is. Az egyik Pozsár Andrea zongoratanárunk kezdeményezésére, aki korábbi tanítványát, Németh Zoltánt kereste meg - aki most zeneszerzés szakon jár a Zeneakadémiára -, hogy négykezest komponáljon erre az alkalomra.
Megkérdeztük az esemény szakmai védnökét, Fekete Gyula zeneszerzőt – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetőjét, tudományos és nemzetközi rektorhelyettest -, hogy miként értékeli a zenetanárok darabválasztását.
„Nagyon sokféle kortárs zene van mostnapjainkban, nincs meghatározó stílusirányzat, ezért a választék nagyon széles. A kollégák olyan darabokat választottak, amelyek ennek a korosztálynak megfelelnek – voltak a gyerekek közt egészen picik is – technikailag és zenei tartalom szempontjából egyaránt."
 
Eckhardt Gábor zongoraművész, iskolánk és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a zsűri elnöke szerint, bár egyetlen olyan darab sem hangzott el a fesztiválon, amely avantgárd eszközökhöz nyúlt volna, látszott, hogy a másfajta zenei hagyományból építkezést nagyon élvezték a gyerekek. 
„Szemmel láthatólag felszabadultabbak voltak, mint a klasszikus repertoárban. Meg vagyok róla győződve, hogy a gyerekek a kortárs zenét jobban értik, mint a felnőttek, közelebb van a világukhoz. A disszonanciától, a „csúnya” hangzástól is inkább a felnőttek ódzkodnak. Ennek tudatában hasznos lenne, ha több kortárs zenét játszatnánk velük, hasonlóképpen a környező országokhoz, ahol ennek nagy kultusza van." 
 
A zsűri számos produkciót értkelt igen magasra, a sok arany és kiemelt arany helyezett 2020. január 25-én ismét eljátszhatja kortárs darabját a BMC-ben, a gálahangversenyen.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!