BMC Nemzetközi Cimbalomverseny Lukács Miklós kezdeményezésére

Idén első alkalommal rendezte meg a Budapest Music Center a BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt, 2019. augusztus 25-31. között. A rendezvény megálmodója, Lukács Miklós cimbalomművész – zeneiskolánk volt növendéke – a hangszer 21. századi kontextusba helyezését tűzte ki célul.
 
A versenyzők két (klasszikus-kortárs valamint nyitott) kategóriában mérhették össze tudásukat. Ez alatt az egy hét alatt a programsorozat számos koncerttel várta az érdeklődőket, akik a hangszer több arcát is megismerhették, beleértve a jazz (Lukács Miklós Cimbiózis Trió és Cimbiózis 5let), a roma zenét balkáni és flamenco-elemekkel ötvöző (Balogh Kálmán Gypsy Band feat. Branka) valamint a cigányzenei repertoárt felvillantó programokon.
A klasszikus zenei hangverseny előadói között lépett föl az iskola volt növendéke és tanára, Farkas Rózsa és Szakály Ágnes, akikhez Szalai András csatlakozott. A cimbalomverseny klasszikus kategóriájában a moldáviai Mykhaylo Zakhariya, a nyitott kategóriában Szabó Dániel nyerte el az első díjat. A klasszikus-kortárs kategória második helyezettje intézményünk volt növendéke, Gódor Erzsébet lett. A 3. díjat elnyert amerikai Nick Tolle felkészülését szintén egy volt növendékünk, Berényi Petra segítette. 
A zsűriben Eötvös Péter zeneszerző, Fazekas Gergely zenetörténész és Szalai András mellett, a Tóth Aladár Zeneiskolához kötődő Lukács Miklós, Balogh Kálmán, valamint a tanárként több évtizedig itt tanító Szakály Ágnes foglaltak helyet.
A gálakoncerten megjelent Kurtág György és Kurtág Márta is.
A Budapesti Vonósokat Vajda Gergely vezényelte. 
A versenyről bővebben a Papageno cikkéből tájékozódhatnak.
 
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!