Emlékkonferencia Dobszay László születésének 84. évfordulója alkalmából

A 2011-ben elhunyt Dobszay Lászlót a Kodály utáni magyar zenepedagógia legnagyobb alakjai közt tartják számon. A születésnapján évek óta rendezett konferenciák mindig az életmű egy jelentős területéhez kapcsolódnak. Idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egy igen széles érdeklődésre számot tartó témát választott: a szolfézstanár munkáját. Iskolánkhoz különösen közel áll ez a téma, hiszen Dobszay László sok éven át szolfézstanár volt itt.
 
Generációk tanultak és tanítottak A hangok világa sorozat köteteiből, amelyek a maguk idejében új gondolkodást hoztak a zeneoktatásba, és e látásmód ma is ugyanolyan élő és friss.
Ez a tankönyvsorozat az akkor I. számú Körzeti Zeneiskolának nevezett intézmény (jogelődünk) falai közt született meg, az akkori igazgató, Czövek Ena ösztönzésére. Jelentőségéről így beszélt Dobszay Ágnes - aki 2010-től 2013-ig zeneirodalmat tanított a Tóth Aladár Zeneiskolában - az intézményünk 110. évfordulója alkalmából megjelent könyvben:
"Apám egészen kicsi korától minden útjába akadó gyereket tanított, például a húgát, aki csak pár évvel volt fiatalabb nála. Eleinte mégsem készült pedagógusnak, de amikor 1954-ben zeneszerzés szakon végzett, gyakorló tanárként az I. számú Körzeti Zeneiskolához került, és megtetszett neki a zeneiskolai munka. Úgyhogy amikor a diploma megszerzése után megkérdezték, mit csinálna legszívesebben, azt mondta, tanítana. Czövek Erna volt akkor az igazgató – egy európai látókörű és zeneileg is nagyon jó gondolkodású ember. Az édesapám tanított ott kamarazenét, zongorát, és felmerült, hogy legyen zeneirodalom és zenetörténet tantárgy is. Ezt akkor olyan növendékek számára találták ki, akikről néhány év hangszertanulás után kiderül, hogy nem zenei pályára készülnek, viszont az általános zenei ismereteiket bővíteni szeretnék. Több évig tartott, mire megalkották ennek a rendszerét, tematikáját, módszertanát. A gyerekek a hangszereikkel mentek a zeneirodalom-órára, és apám a darabokat úgy tanította, hogy amit csak lehetett, megszólaltattak belőle. (...)
Jelentkezett az igény, hogy kéne egy olyan tankönyv, amely nem általában a szolmizációt és a hangközöket tanítja meg a gyerekeknek, hanem egy adott korszak műveit, szerzőit, jellegzetességeit is, és hangsúlyt helyez arra, hogy felismerjék, elénekeljék és meg is tudják szólaltatni őket a hangszerükön. Czövek Erna inspirálta (Dobszay Lászlót) arra, hogy a gyakorlata - és a kollégák tapasztalatai - alapján dolgozza ki a szolfézstanítás módszertanát. Apám azokból a hagyományokból is merített, amelyekkel találkozott: akkor is kezdett már foglalkozni olyan régi zenei oktatási szisztémákkal, mint például az angol kórusiskoláké, amelyben a gyerekeket bevonják a felnőttekkel folyó közös munkába. Meggyőződése volt, hogy a gyerekeknek nem egy „lebutított" szolfézst kell tanítani, hanem be kell őket állítani a felnőtt profik közé, hogy rögtön hallják, milyen a jó zene, méghozzá nem csak akkor, amikor már meg tudják különböztetni az egyik hangközt a másiktól, mert épp a gyakorlatban fogják ezt a legjobban megtanulni." (Az interjú további részei az iskolánkban kapható Taní-(Tazi)-Tani kötetben olvashatók.)
 
A konferencia felkért előadói - akik között igazgatónk, Magyar Margit is méltatja Dobszay László jelentőségét - a sorozat megszületésétől kezdve napjainkig követik végig A hangok világa tanítási koncepciójának történetét.
 
A konferencia 2019. február 2. 13.30-20.00 óráig tart, részletes programja ide kattintva érhető el.
Helyszíne: FUGA Budapesti Építészeti Központ
 
Dobszay László emlékére koncert is lesz, melyre a belépés díjtalan:
GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY MISÉJE
Helyszín: Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom (1065 Budapest, Pethő Sándor u. 2.)
Időpont: 2019. február 2. 18.30
Elhangzanak a Purificatio BMV ünnepének gregorián tételei középkori magyar forrásokból, valamint többszólamú reneszánsz motetták.
A körmeneti és mise-tételeket a Schola Academica énekli.
Vezényel: Héja Benedek, Merczel György, Mizsei Zoltán
Az emlékkonferencia és koncert rendezője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Egyházzene Tanszéke.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!