Hátrányos helyzetű 12-22 éves fiatal muzsikusok előnyben

A Snétberger Zenei Tehetség Központ olyan hangszeren játszó 12 és 22 év közötti fiatalokat keres, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől elmaradó oktatásban részesülnek. Évente 60 fiatallal köt ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Tíz volt diák előmenetelét pedig aktívan nyomon követik. 
 
A személyre szabott képzés kerete egy 12 hetes bentlakásos kurzus, amelyre az iskolai szünetek alatt kerül sor, Felsőörsön. A diákok zenei képzése köré szerveződve egy olyan program megvalósítása a cél, amely komplex módon képes a fiatalok előmenetelét segíteni. A zenei-szakmai oktatáson túl illetve azon keresztül egyéb kompetenciákat is fejlesztenek. 
Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy diákjaik a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak. Snétberger Ferenc mellett oktat a Központban többek között ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos György, Balázs János, László Attila vagy Kraszna László is. Mellettük olyanok is tanítanak, akik korábban a Központ tanulói voltak, ma pedig a Zeneakadémián egyetemi hallgatók.
A mentorok és animátorok olyan fiatal szakemberek, akik nemcsak professzionális segítői, de kortársai is a diákoknak. Általában a program korábbi résztvevői később maguk is a Központban zajló oktatás résztvevőivé válnak, zenei segítőként vagy animátorként.
 
Minden évfolyam nagy zárókoncerten mutatkozik be egy neves budapesti koncertteremben. (Az utóbbi években a MOM Kulturális Központ biztosítja a helyszínt.) De muzsikáltak a fiatalok a Művészetek Völgyében, a Bazilikában, az Ördögkatlan Fesztiválon vagy a Szigeten is. 
Az évi 100 órányi koncert adta fellépési lehetőség nemcsak azért fontos a fiatalok számára, mert a színpadon való szereplésben is komoly gyakorlatra tehetnek így szert – sokszor neves művészek kíséretében, sszemélyesen is megélve a Tehetség Központ mottóját, mely szerint „a zene felemel”.
 
A program sikerességét igazolja az is, hogy évről-évre számos diák tesz sikeres felvételi vizsgát valamely zenei szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. Több diák jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, sőt külföldi intézménybe is. Tavaly a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek programjába egy diák, a Zeneakadémia egyetemi képzésére három diák nyert felvételt. Egy pedig Bernben tanul tovább.   
 
Idén második alkalommal küldhetnek diákokat Berlinbe is egy-egy hónapos tanulmányi útra a Collegium Hungaricum támogatásával.
2017-ben a Brüsszelben megrendezett Roma Platformra is meghívást kapott a Központ, ahol több mint 250 résztvevő, magas rangú politikusok, európai intézmények és nemzetközi szervezetek képviselői, roma és pro-roma szervezetek valamint az akadémia területéről érkező résztvevők számára adtak áttekintést a Központ működéséről és komplex programjáról. Betekinthettek a központ munkájába, többek között abba, miként járul hozzá a világszínvonalú és személyre szabott zenei képzés és egyéni mentorálás a roma fiatalok munkaerő-piaci integrációjához. 
 
Az alapítóról:
A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója és művészeti igazgatója Snétberger Ferenc. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalatira építve álmodta meg és dolgozta ki. Életútja és munkája egyként bizonyítja a központ hitvallását, hogy a zene felemel. Salgótarjánban született, hétgyermekes roma családban. Ma Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Az alapító-művészeti igazgató a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje.  
2011-15 között felkérték a "Magyar Tehetség Nagykövete” címmel járó feladatokra.
 
A Központ – amely egyben Kiemelt Tehetségpont is – működtetéséért a Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány felelős. Az alapítvány munkáját kiemelten támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Idén Bonis Bona díjjal jutalmazták munkásságát.
 
A 2011 óta létező tehetségközpont országos szintű és határon túlnyúló működése öt terület köré szerveződik: 
 
tehetségkutatás
tehetséggondozás, zenei képzés, munkaerőpiaci képességfejlesztés
pályaorientáció és karrier-tanácsadás
szociális gondozás, mentorálás
koncert-szervezés.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!