Dávid Krisztina csellótanár a zene "gyógyító erejéről" beszél

A Terézvárosi Magazin március 5-i adásában hangzott el az a beszélgetés, amelyben csellótanárnőnk arról a jó gyakorlatáról beszélt, amely nemrég bekerült a Magyar Alapfokú Művészetpedagógia Értéktárába is.

Az interjúban részleteket hallhatnak arról, mit jelent a zene - Kodály Zoltán által is leírt - transzferhatása, és hogy milyen hozzáadott értéket jelent a gyerekek - különösen a valamilyen szempontból problémás növendékek - személyiségfejlesztésében az egyéni foglalkozás keretében történő hangszeres zenetanulás.

Dávid Krisztina „Különlegesen különbözők”  zenetanulása címmel foglalta össze pedagógiai módszere lényegét, egy eset leírásán keresztül ábrázolva a tanár nehézségeit, dilemmáit, tanulási folyamatát.

"Pedagógusként gyakran találkozunk olyan gyerekekkel, akik valami miatt nem férnek bele az „átlagos” kategóriába, akár külsejükkel, akár viselkedésükkel kilógnak a többiek közül. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a gyerekek biztosan valamilyen problémával küzdenek, de az biztos, hogy több figyelmet igényelnek. Ma az integrált tanítás következtében a zeneiskolában is egyre gyakrabban jelennek meg valamilyen tanulási problémával, nehézséggel küzdő gyermekek. Nagy kérdés, hogyan tudjuk őket zenére tanítani, illetve, hogy a zene, mint terápiás eszköz hogyan hat a problémás gyerekek fejlődésére. Mi, zenetanárok, akik egyénileg foglalkozunk velük, esetleg hamarabb észrevehetjük, ha a egy gyermeknél tanulási nehézség, akadályozottság vagy esetleg sajátos nevelési igény (SNI) gyanúja áll merül fenn. Hitem szerint a zenével zenei való foglalkozás érzelmi és erkölcsi nevelő hatása nagyban hozzájárul a hátrányos helyzetű és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek lelki és testi fejlődéséhez. A közösségi zenélés – zenekar, kórus – nagyban segíti a problémákkal küzdő gyerekek integrálódását és a többi jó képességű gyerek elfogadóvá válását." (részlet a "jó gyakorlat" leírásából)

 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!