24 formációnak drukkolhatunk az I. Magyar Kortárs Kamarazenei Fesztiválon

Kovács Kálmánné, Babszi a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezető szaktanácsadójaként és kimagasló szaktudású, elismert zongoratanárként több évtizeden át meghatározó személyisége volt az egész magyar alapfokú zeneoktatásnak, 1982-84 között a Tóth Aladár Zeneiskola igazgatója is volt. Munkássága elismeréseképpen 2013-ban „örökös tiszteletbeli igazgató” ranggal tiszteltük meg őt, iskolánk 110 éves jubileumi ünnepségén. Szakmai, pedagógiai örökségének ápolását, szellemiségének továbbvitelét iskolánk zongora tanszaka örömmel vállalta.
 
2014-től, a halála évétől kezdődően a páros években szakmai konferenciával, továbbképzésekkel emlékezünk rá. Eckhardt Gábor szóleleményével ezeket a rendezvényeket „Babszimpózium”-nak neveztük el, és már három alkalommal megszerveztük, egyre nagyobb érdeklődés mellett. 2015-ben a Kovács Kámánné, Babszi néni terme felavatásával és emlékszoba létrehozásával, 2017-ben nagyszabású, országos Emlékkoncerttel emlékeztünk rá. Idén, 2019-ben, Babszi halálának 5. évfordulóján - hagyományteremtő céllal - a magyar zongorás kamarazenét fókuszba állító, Kortárs Kamarazenei Fesztivált rendezünk. A fesztivál ötlete Halászné Veres Zsuzsa fejéből pattant ki.
„Tanszakvezetőként már egy ideje törtem a fejem, hogy milyen rendezvénnyel tisztelegjünk Babszi emléke előtt az 5. évfordulón. Az utóbbi években nagyon megszaporodtak a különféle zongoraversenyek, és mivel nem szerettem volna, ha ez is csak egy lenne a sok között, a zongoraverseny ötletét hamar elvetettem. Azért gondoltam a kortárs kamarazenére, mivel a kortárs magyar zeneművek bemutatása már a régi Fodor Zeneiskolában is hagyománynak számított, így ezzel a Fesztivállal egyúttal 116 éves iskolánk gyökereihez is visszanyúlunk.

Bővebben...

Szabadidő-szervező munkatársat keresünk

A Tóth Aladár Zeneiskola határozatlan idejű állásra, heti 40 órás munkavégzésre szabadidő-szervezőt keres.
Az állás betöltésének feltétele:
legalább középiskolai, vagy gimnázium+szakirányú végzettség.
A munkavállaló feladata:
az iskola profiljához tartozó programok, rendezvények koordinálása, szervezése, az iskola honlapjának szerkesztésében, működtetésében való közreműködés.

Tóth Aladár élete és kora alcímmel rég várt monográfia jelent meg névadónkról

Tavaly zeneiskolánk 2019-20-as (115.) tanév jubileumi rendezvénysorozatának egyik legfontosabb eseménye Tóth Aladár munkásságának méltatása volt, halálának 50. évfordulóján. Emlékműsorunk középpontjában az a kerekasztal-beszélgetés állt, amelynek mindhárom résztvevője - Maria Reichardt, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester és Karczag Márton, a Magyar Állami Operaház főemléktárosa - szorosan kötődött Tóth Aladár emlékéhez. Karczag Márton az Operaház igazgatójának felkérésére kezdte kutatni Tóth Aladár munkásságát. A monográfia akkor még annyira friss volt, hogy kéziratos formában létezett csak. Most viszont megjelent, bárki megvásárolhatja. "Bőven magyar sors a Tóth Aladáré, halálának 50. évfordulóján épp ideje volt, hogy könyvet nyissunk róla." - így ajánlja az olvasók figyelmébe az Aranykalickában című könyvet Ómolnár Miklós az Origo.hu-n megjelent cikkében.
„Amikor elkezdtem írni, azzal szembesültem, hogy Tóth Aladárról annyit tudunk, amennyi egy Wikipédia cikkben elfér - így indította a beszélgetést tavaly ilyenkor Karczag Márton. - Jó esetben az ugrik be róla, hogy kritikus volt, a Nyugatba, a Pesti Naplóba írt zenekritikákat, a háború alatt feleségével, Fischer Annie zongoraművésszel Svédországba emigrált, majd az Operaházat igazgatta 10 éven át…
De rájöttem, hogy ez nem egy életút. Hiányoznak az összekötő kapcsok."

Bővebben...

Várja a zeneiskolásokat a Bartók Konzi őszi zenei tábora

A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium idén is megrendezi őszi zenei táborát zeneiskolás diákok részére.
 
A XV. Őszi Zenei Tábor időpontja: 2019. október 24-26.
Többek között azért érdemes jelentkezni, mert az egyéni hangszeres órákon a növendékek
- ízelítőt kaphatnak a főtárgy órák hangulatából,
- megismerhetik a vezető hangszeres tanárokat,
- tanácsot, útmutatást kaphatnak a pályaválasztáshoz, további hangszeres tanulmányaikhoz.
 
A táborról szóló információkat ebben a mellékletben lehet elolvasni.
Jelentkezni itt lehet online regisztrációval.
A jelentkezési határidő: 2019. október 17., 12 óra.
 

Felvételi elő-meghallgatásokat tart a Bard College

A New York-i  Bard College Zeneművészeti Konzervatórium felvételi elő-meghallgatásokat tart Budapesten, korlátozott számú jelentkező részére. Az úgynevezett "prescreening" időpontja: 2019. november 17.
 
Kik jelentkezhetnek?
1. Elsősorban idén (a 2019-2020-es tanévben) érettségiző, vagy korábban érettségizett fiatal tehetségek, a következő hangszerekből: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fagott, klarinét, oboa, fuvola, trombita, kürt, harsona, tuba, zongora, hárfa, ütőhangszerek.
2. Már diplomát szerzett fiatal zenészeknek lehetőségük van kétéves (Advanced Performance Studies) képzésen részt venni a következő tanszakokon: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fagott, klarinét, oboa, trombita, kürt, tuba.
3. MA diplomával rendelkező zongoristák jelentkezhetnek a Bard „Piano Fellowship” programjára, ahol intenzív korrepetitor-képzésen vesznek részt. (Ők Mr. Erika Switzernél jelentkezhetnek. További információ: a Bard Conservatory honlapján.)
4. Legalább BA diplomával rendelkező zenészek jelentkezését is várja az egyetem a TŌN (The Orchestra Now) zenekarba a következő hangszerekből: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fagott, klarinét, oboa, fuvola, trombita, kürt, harsona, tuba, hárfa, ütőhangszerek.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!