Márkus Tibor

1995-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-zongora szakán Binder Károly tanítványaként. Első lemezét 1991-ben készítette el a svájci Claudia Raths szaxofonossal (Soul for Free / Adyton 003/). Játszott többek között Baló István kvintettjében, Dániel Annah zenekarában, Román Péterrel és Grencsó Istvánnal.

1993-ban alapította az Equinox Jazzquartettet, mellyel négy albumot készített, ezen kívül négy szerzői CD-je és egy DVD-je jelent meg. Komponált zenét dokumentumfilmhez, pódiumelőadásokhoz, valamint kórusműveket a Jazz Voices és nagyzenekari darabot a Free Style Chamber Orchestra számára.
1992-2008-ig a PTMA Erkel Ferenc Zeneiskola tanára. 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa. 2008 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora, jazz-elmélet és jazztörténet tanára. 2008 szeptemberétől tanít a Tóth Aladár Zeneiskolában is.
Népszerűek ismeretterjesztő előadásai, jazzkurzusai, melyeket művelődési házakban és főiskolákon, egyetemeken tart ("Amit tudni akarsz a Jazzről ", "Bartók és a jazz").
2003-ban megszervezte a szombathelyi Lamantin Jazztábort, majd 2007-ben részt vett a sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizációs Tábor megszervezésében, melyeknek ettől kezdődően művészeti vezetője.
2005-től 2013-ig volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke.
Gyakran publikál elemzéseket és lemezkritikákat szaklapokban (Jazzpress, Gramofon, Parlando, Muzsika). 2012 és 2015 között jelent meg "A jazz elmélete" című három kötetes szakkönyve. 
2010-ben művészi, közéleti és pedagógiai tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben, 2011-ben Artisjus-díjban, 2015-ben pedig Erkel Ferenc-díjban részesült.

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!