Tóth Emese

Tanulmányait Béresné Szőllős Beatrixnál kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének cimbalom szakán, G. Szeverényi Ilona növendékeként, kitüntetéses diplomával végezte el, 2005-ben. A III. Országos Rácz Aladár Cimbalomversenyen (2000) kiemelt nívódíjat, az I. és II. Népi Hangszeresek Országos Versenyén (2000; 2002) I., illetve megosztott I. díjat kapott. 2004-ben elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat. 
Énektanulmányokat folytatott Faragó Lauránál, Ludy Vrijdag és Johannette Zomer énekkurzusain vett részt. A hollandiai Fontys Hogeschool voor de Kunsten régi ének-ensemble mester szakát 2013-ban, Hajnal Ildikó növendékeként végezte el. Új hangzásokat keresve középkori keresztesdalokat, laudákat és reneszánsz dalokat énekel saját, pengetett cimbalom- és psalterium kísérettel. Fellépett Magyarországon és Európa több országában. 
A kutatás és külföldi szakirodalom fordítása mellett kiemelten érdekli a cimbalom- és psalterium-történet, valamint e hangszerek művészet- és kultúrtörténeti szerepe. E témában több cikket írt, tartott ismeretterjesztő előadásokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A cimbalom különböző megszólaltatási lehetőségeit igyekszik megosztani növendékeivel is játékos improvizáció formájában. 
2003-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem szakán szerzett diplomát. 
2007-től a Kecskés Együttes, 2009-től az Animando Régi Zene Együttes tagja. Rendszeres vendéghallgatója a régizenei kurzusoknak.
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!